Zanimanja koja roditelji žele svojoj djeci

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2015, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanimanja koja roditelji žele svojoj djeci

NJUJORK - Ljekar, inžinjer, informatičar - to su tri najčešća zanimanja koje roditelji spominju kada odgovaraju na pitanje šta žele da njihova djeca postanu kad odrastu, otkriva nedavno istraživanje koje je američka banka HSBC sprovela u 16 zemalja.

Blizu 19 odsto od 5.500 roditelja obuhvaćeno anketom izjavilo je da bi željeli da njihovo dijete postane ljekar, 11 odsto njih bi radije da ono bude inžinjer, a osam odsto informatičar.

Ljekarska profesija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << je naročito na cijeni među roditeljima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (33 odsto), u Indoneziji (31 odsto) i Turskoj (27 odsto).

Za većinu roditelja (64 odsto), jedna od tri glavne želje koje bi poželjeli svom djetetu kad poraste je "da bude srećno". Ispunjenje te želje je posebno važna za francuske roditelje (86 odsto), kanadske (78 odsto), britanske i australijske (77 odsto) i američke (72 odsto).

U mnogim zemljama, zdravlje je važnije od sreće. Tako u Kini, 72 odsto roditelja želi da im dijete prije svega "bude zdravo", a tek onda da "bude srećno u životu".

"Da zarađuje dovoljno za pristojan život" najvažnije je za roditelje u Francuskoj (60 odsto).

Roditelji u Meksiku (52 odsto) i Indiji (51 odsto), pak, najviše prednosti daju "uspjehu u karijeri", što je želja koju naročito ističu roditelji u zemljama u razvoju, a daleko manje u bogatim državama u kojima je najvažnije da djeca "ostvare svoje potencijale".

I dok devet od deset roditelja u Indiji, četiri od pet u Arapskim Emiratima i dvije trećine u Meksiku, Indoneziji i Maleziji smatra fakultetsko obrazovanje neophodnim, taj procenat je daleko manji u Australiji i Velikoj Britaniji (14 odsto) i Kanadi (24 odsto).

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.