Wall Street ojačao drugi dan zaredom

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Okt.2019, 07:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street ojačao drugi dan zaredom

NEW YORK - Na Wall Streetu su cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, jer se ulagači nadaju da će SAD i Kina u trgovinskim pregovorima postići barem parcijalni dogovor.

Dow Jones ojačao je 150 bodova ili 0,57 posto, na 26.496 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 2.938 bodova, a Nasdaq indeks 0,60 posto, na 7.950 bodova.

Trgovinski dogovor moguć?

Rast cijena dionica drugi dan zaredom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << zahvaljuje se nadi ulagača da će Kina i SAD u tekućim trgovinskim pregovorima postići barem parcijalni dogovor.

Dvije delegacije na ministarskoj razini razgovarale su jučer u Washingtonu, prvi put od kraja srpnja, kako bi pokušale naći rješenja za sukob koji traje već 15 mjeseci.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da su razgovori protekli dobro i da će se u petak sastati sa zamjenikom premijera Liu Heom, koji je na čelu kineske delegacije.

Kineska državna agencija Xinhua izvijestila je, pak, da su kineski dužnosnici pokazali spremnost za pregovore, dok je iz američke trgovinske komore poručeno da dvije strane rade na više sporazuma, uključujući i onaj o izbjegavanju valutnih manipulacija.

„Još uvijek postoji nada da bi nešto moglo proizaći iz pregovora. No čini se da je prihvaćeno da stvari možda neće biti završene", kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management.

Trgovinski sukob između SAD-a i Kine traje već više od godinu dana, pri čemu su obje strane povećale carine, što je negativno utjecalo na međunarodno trgovanje i izazvalo usporavanje rasta oba gospodarstva.

Posljednjih tjedana na Wall Streetu vlada nesigurnost kako zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, tako i zbog slabih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

No podršku tržištu pruža nada da će američka središnja banka u listopadu smanjiti ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih bodova, već treći put ove godine.

Idućih dana u fokusu ulagača bit će i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale za 3,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što bi bio njihov prvi pad od 2016. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,28 posto, na 7.186 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,58 posto, na 12.164 boda, a pariški CAC 1,27 posto, na 5.569 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.