Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača

Izvor: SEEbiz.eu, 05.Okt.2017, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Wall Street: Novi rekordi, ekonomija jača

NEW YORK – Na Wall Streetu su i u srijedu, treći dan zaredom, svi najvažniji indeksi dosegnuli rekordne razine jer su novi podaci potvrdili da se nastavlja stabilan rast američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,09 posto, na 22.661 bod, dok je S&P 500 porastao 0,12 posto, na 2.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,04 posto, na 6.534 boda.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi zahvaljuje se daljnjim naznakama stabilnog rasta američkog gospodarstva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << />
Nakon što su nedavni podaci ukazali na ubrzanje aktivnosti u proizvodnom sektoru, jučer objavljeno izvješće pokazao je da su u prošlom mjesecu aktivnosti u uslužnom sektoru porasle najviše u 12 godina.

To pokazuje, kažu analitičari, da je gospodarstvo dovoljno snažno da izdrži novo povećanje kamatnih stopa, pa su splasnule zabinutosti oko toga da bi američka središnja banka u prosincu mogla povećati cijenu novca po treći put u ovoj godini.

Uz to, pozitivno na tržište utječe nada ulagača u poreznu reformu, kojom bi se smanjio porezni teret većini Amerikanaca, što bi moglo ojačati potrošnju.

No, uspon indeksa jučer je zauzdao pad cijena dionica u energetskom sektoru, što je posljedica pada cijena nafte nakon snažnog rasta u proteklom tromjesečju.

Blago je jučer pao i S&P indeks tehnološkog sektora, po prvi put nakon sedam dana neprestanog rasta.

"Ovih dana objavljeni su makroekonomski podaci koji pokazuju da su i u SAD-u i globalno gospodarske aktivnosti bolje, što bi trebalo pozitivno utjecati na poslovne rezultate kompanija", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u fondu Kingsview Asset Management.

Uskoro počinje sezona objava poslovnih rezultata kompanija, a analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u proteklom kvartalu porasle za 5,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su u drugom tromjesečju zabilježile rast veći od 12 posto.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,01 posto, na 7.467 bodova, a pariški CAC 0,08 posto, na 5.363 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,53 posto, 12.970 bodova.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.