Izvor: Nezavisne Novine, 31.Jan.2017, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredne konsultacije UN zbog iranske rakete

NJUJORK - Savjet bezbjednosti UN zakazao je za danas, na zahtjev SAD, hitne konsultacije o iranskom testu balističke rakete.

Misija SAD pri UN saopštila je da želi da se u najuticajnijem tijelu svjetske organizacije održi rasprava o lansiranju projektila srednjeg dometa, koje je izvršeno prije dva dana.

Portparol Bijele kuće Šon Spajser izjavio je ranije da ne zna "tačnu prirodu" testa i da očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << da će kasnije imati više informacija.

Neimenovani zvaničnik rekao je da je test okončan "neuspješnim" povratkom projektila u atmosferu. On nije raspolagao podacima o tipu rakete, prenio je AFP.

Iran je izložen rezolucijama Savjeta bezbjednosti UN o zabrani testiranja balističkih raketa koje mogu da ponesu nuklearnu bojevu glavu. U okviru sporazuma iz 2015. godine, ova zabrana je prolongirana za osam godina.

Portparol Stejt departmenta Mark Toner rekao je da SAD provjeravaju da li je testiranjem balističkog projektila prekršena rezolucija Savjeta bezbjednosti UN.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.