Umro bivši guverner Njujorka Mario Kuomo

Izvor: Studio B, 02.Jan.2015, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro bivši guverner Njujorka Mario Kuomo

Bivši demokratski guverner koga su smatrali mogućim kandidatom za Belu kuću i Vrhovni sud, bio je poznat poznat po sjajnim govorima i odlučnom protivljenju ponovnom uvodenju smrtne kazne u Njujorku.

Mario Kuomo (Cuomo) bio je guverner Njujorka u tri uzastopna mandata, od 1982. do 1994, a umro je u četvrtak u 82. godini, baš na dan kada je njegov stariji sin Endrju zvanično počeo drugi mandat na dužnosti guvernera >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Njujorka, prenose agencije i američki mediji.

"Danas nije mogao biti fizički prisutan, ali moj otac je u ovoj dvorani. On je u srcu i u mislima svih koji su sada ovde", rekao je Endrju Kuomo i dodao: "Njegov zanos, njegova ostavština i iskustvo doveli su ovu državu do ovoga što je danas".

Kuomo je bivši demokratski guverner koga su smatrali mogućim kandidatom za Belu kuću i Vrhovni sud. Bio je poznat po sjajnim govorima i odlučnom protivljenju ponovnom uvodenju smrtne kazne u Njujorku.

Stekao je nacionalnu slavu govorom koji je 1984. održao na konvenciji americkih demokrata. U njemu je kritikovao republikanskog predsednika Rolanda Reagana koji je Ameriku opisao kao "blještav grad" koji svakom pruža priliku. "Gruba istina je da svi nemaju udela u sjaju i u slavi toga grada", rekao je tada Kuomo.

Iako su mnogi smatrali da je prikladan za kandidata Demokratske stranke na predsedničkim izborima, Kuomo se nikada nije kandidovao, a 1993. je povukao kandidaturu za Vrhovni sud.

Americki politički krugovi u četvrtak su odali počast Kuomu i njegovom radu.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.