Izvor: Nezavisne Novine, 22.Avg.2016, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN upozoravaju na humanitarnu krizu u Alepu

NJUJORK - Koordinator UN za humanitarna pitanja Stiven O''Brajen kritikovao je danas svjetske sile zbog nemogućnosti da se saglase oko primirja, koje bi omogućilo isporuku pomoći stanovnicima sirijskog grada Alepa, upozoravši da je na pomolu humanitarna katastrofa bez presedana.

"Neću se pretvarati. Bijesan sam, veoma sam bijesan", rekao je O''Brajen članicama Savjeta bezbjednosti UN koje održavaju već treći >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sastanak povodom Alepa za mjesec dana, prenosi AFP.

On je rekao da postoje planovi o hitnom slanju 70 kamiona humanitarne pomoći u Alepo, ako se postigne primirje.

O''Brajen je ponovio apel za 48-časovni prekid vatre u Alepu, u čijem istočnom delu se bez hrane, vode, struje i lekove nalazi skoro 275.000 ljudi.

Oko 1,5 miliona ljudi u zapadnom dijelu grada oseća nestašice osnovnih potrepština.

"U Alepu rizikujemo da budemo svjedoci humanitarne katastrofe kakva se nije dogodila tokom petogodišnjeg krvoprolića i divljanja u Siriji", rekao je O''Brajen.

On je naveo da je drugi po veličini sirijski grad postao "sinonim za užas" zbog patnji Sirijaca.

Zvaničnik UN je pozdravio izjavu Rusije da podržava 48-časovni prekid vatre, ali je dodao da sve strane moraju da se obavežu.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.