Tim UN: Podrška Vladi Srbije u migrantskoj krizi

Izvor: RTS, 20.Sep.2016, 17:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tim UN: Podrška Vladi Srbije u migrantskoj krizi

Kako bi ciljevi iz Njujorške deklaracije, koja se tiče migranata, bili postignuti, tim Ujedinjenih nacija u Srbiji spreman je da nastavi snažnu podršku Vladi Srbije i lokalnim i regionalnim vlastima.
U Njujorku se održava 71. zasedanje Generalne skupštine UN, na kojem učestvuje srpska delegacija sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu.

U saopštenju Kancelarije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koordinatora UN u Srbiji navodi se da je generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao svetske lidere, koji su se juče okupili na sednici Generalne skupštine UN, kako bi usvojili Njujoršku deklaraciju za izbeglice, da se obavežu da će poštovati prava svih onih koji su prisiljeni da napuste svoje domove.
Navodi se da se, usvajanjem deklaracije, države članice obavezuju na početak pregovora koji vode ka usvajanju globalnog dogovora za bezbedne, uredne i regularne migracije do 2018, zatim na razvijanje smernica za tretiranje migranata u teškim situacijama, kao i na postizanje pravednije raspodele tereta i odgovornosti za prihvat i podršku izbeglica usvajanjem globalnog dogovora o izbeglicama 2018. godine.
Ban Kimun je, kako se dodaje, objasnio da usvajanje Njujorške deklaracije znači da će "veći broj dece moći da pohađa školu, više radnika će moći da bezbedno traži posao u inostranstvu, umesto da budu na meti krijumčara, a više ljudi će imati izbor da li da se preseli jednom kada je konflikt završen i stvorene nove mogućnosti kod kuće".
Pored toga, generalni sekretar i generalni direktor Međunarodne organizacije za migracije (IOM) potpisali su novi sporazum, kojim ta organizacija postaje sastavni deo organizacije Ujedinjenih nacija, čime će se ojačati sveobuhvatan globalni pristup migracijama.
Generalni sekretar je takođe pokrenuo novu kampanju pod nazivom "Zajedno – poštovanje, sigurnost i dostojanstvo za sve" kako bi se "odgovorilo na sve veću količinu ksenofobije, a strah pretvorio u nadu".
Pozvao je svetske lidere da se pridruže kampanji i zajedno obavežu da će biti poštovana prava svih onih koji su prisiljeni okolnostima da napuste svoje domove u potrazi za boljim životom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.