“Tesla prvi želeo da umreži planetu”

Izvor: BKTV News, 07.Jan.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Tesla prvi želeo da umreži planetu”

Genijalan naučnik, Nikola Tesla umro je na današnji dan u Njujorku pre sedamdeset godina, u hotelu u kom se u protekla dva dana održavala memorijalna konferencija pod nazivom „Zašto je Tesla važan“. Teslinu zaostavštinu, uključujući i urnu sa njegovim posmrtnim ostacima i arhivsku građu koja je upisana u registar UNESKO-a “Pamćenje sveta”, proteklih 60 godina čuva Muzej u Beogradu.
Pronalazač obrtnog magnetnog polja, polifazne naizmenične struje i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije između ostalog i danas pleni pažnju kako svojim izumima, tako i načinom života.
Muzej u Krunskoj čuva Teslinu zaostavštinu. Iz godine u godinu beleži sve veću posetu. Prošle godine kroz postavku je prošlo više od 30.000 ljudi, od dece iz vrtića, preko stručnjaka do umetnika.
A iza blindiranih vrata, čuva se malo blago. U depou, u specijalnim uslovima, složena je zbirka od Teslinih ličnih predmeta do nekih od njegovih izuma. Uključujući frižider i krevet iz sobe 3327 hotela Njujorker.
“Mi se zaista trudimo da iz depoa iznesemo što veći broj Teslinih ličnih predmeta pošto je to nešto što je naša ekskluziva i nešto što se čuva jedino u našem muzeju. Međutim, zbog relativno malog izložbenog prostora nismo u mogućnosti da stalno predstavljamo sve Tesline predmete, prikazani su sitniji predmeti i jedno od njegovih odela”, kaže kustos muzeja, Ivana Zorić za B92.
30.000 članaka iz novina i stručnih časopisa organizovano je i ukoričeno u 57 knjiga. Mala je tajna kako je u vreme, kada se pošta prenosila konjskom zapregom, Nikola Tesla uspeo da sakupi tekstove iz svih delova sveta, ali je dokaz neverovatno širokog spektra njegovih interesovanja.
Pored tima iskusnih konzervatora, na digitalizaciji zaostavštine radi i ekipa mladih saradnika, a tek dobro pregledan i obrađen materijal prolazi skeniranje.
“Činjenica je da je Tesla postao pop ikona savremene kulture i verovatno je popularniji nego ikad. Objašnjenje, bar koje ja nalazim je dosta jednostavno, Tesla je zapravo neko ko je još prošlog veka želeo da umreži ovu planetu. Hteo je da stvori nešto što danas prepoznajemo kao internet, sms, mms, gps… Čovečanstvo je tek danas shvatilo i zašto je Tesla bio ispred svog vremena i to je ono što objašnjava i veliku posetu muzeju”, smatra direktor muzeja Vladimir Jelenković.
U Americi je prošle godine pokrenuta i inicijativa da se Teslina poslednja laboratorija u Vardenklif tornju u Njujorku pretvori u muzej. Tesla je najveći “geek” svih vremena?
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.