Sudija odlučio: Donalde, pare na sunce

Izvor: B92, 24.Feb.2024, 10:13

Sudija odlučio: Donalde, pare na sunce

Sud u Njujorku naložio je Donaldu Trampu da plati više od 454 miliona dolara jer je proglašen krivim da je lažno predstavio neto iznos novca koji poseduje.

Isplata uključuje kaznu od 354,9 miliona dolara koju je sudija državnog suda na Menhetnu Artur Engoron odredio sredinom februara, preneo je Rojters.

Engoron je takođe odredio Trampovim sinovima, Donaldu Trampu mlađem i Eriku, da svaki od njih plati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skoro 4,7 miliona dolara.

Bivšem finansijskom direktoru Organizacije Tramp Alenu Vajselbergu naređeno je da plati 1,1 milion dolara.

Engoron je takođe izdao Trampu zabranu na tri godine da vodi bilo koju njujoršku kompaniju ili traži kredit od banaka registrovanih u državi Njujork, dok je njegovoj dvojici sinova na dve godine zabranjeno da preuzmu liderske pozicije u firmama.

Sudija je rekao da se "potpuni nedostatak kajanja optuženih graniči sa patološkim".

Tramp je slučaj nazvao "lovom na veštice" od strane političkih protivnika. Engoron je odbio zahtev Kliforda Roberta, advokata otuženih, da odloži izvršenje presude za 30 dana kako bi se omogućio "uredan proces nakon presude".

"Niste uspeli da objasnite, a još manje opravdate, bilo kakav osnov za odlaganje. Uveren sam da će Apelaciono odeljenje zaštititi vaša žalbena prava", napisao je sudija Robertu u mejlu.

Tužiteljka Letiša Džejms prethodno je saopštila da je spremna da pokrene proces zaplene imovine Donalda Trampa ako on ne bude u mogućnosti da isplati 454,8 miliona dolara određenih presudom.

"Ako nema sredstava da plati, tražićemo mehanizme za izvršenje presude na sudu i zahtevaćemo od sudije da zapleni njegovu imovinu", rekla je Džejms u intervjuu za ABC njuz.

Ona je pomenula Trampov neboder na Vol stritu i istakla da finansijski prekršaji nisu bez posledica. Ovo predstavlja drugi građanski spor koji je Tramp izgubio, nakon prethodnog koji je dobila spisateljica Džin Kerol. Ona je bivšeg predsednika SAD optužila za silovanje, a Trampu je naređeno da joj isplati 83,3 miliona dolara odštete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.