Standard & Poors kriv za krizu, kazna 1.38 mlrd

Izvor: GdeInvestirati.com, 04.Feb.2015, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Standard & Poor's kriv za krizu, kazna 1.38 mlrd

NEW YORK - Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) platiće odštetu od 1,38 milijardi dolara na ime poravnanja zbog lažiranja rejtinga rizičnih hipotekarnih investicija.

To je pomoglo izbijanju finansijske krze.

Bonitetna agencija "Standard & Poor's financial services", postigla je nagodbu sa američkim ministarstvom pravde koje je bonitetnu agenciju optužilo za umanjivanje rizika obveznica hipotekarnih kredita u periodu od 2004. do 2007. godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << prenosi agencija AP.

U tekstu se podseća da je postignutom nagodbom stavljena tačka na tužbe koje su protiv S&P-a podneli javni tužioci u 19 američkih saveznih država.

"U sklopu poravnanja nema činjenica koje dokazuju da je došlo do kršenja zakona", navodi se u saopštenju agencije S&P-a, protiv koje je američko ministarstvo još u februaru 2013. godine pokrenulo tužbu, jer nije obavestila investitore da će tržište nekretnina doživeti kolaps u 2006. godini.

Tri vodeće američke rejting agencije (S&P, Moody's i Fitch) okrivljene su da su doprinele izazivanju krize iz 2008. godine, pošto su visoke rejtinge dodeljivale izuzetno rizičnim hipotekarnim obveznicama.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.