Srpsko zasedanje mira

Izvor: Vesti-online.com, 25.Sep.2012, 16:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Srpsko zasedanje mira"

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) Vuk Jeremić izjavio je danas u Njujorku da je Srbija posvećena ostvarenju vizije sveta u kome vlada mir zasnovan na međunarodnom pravu.

Jeremić koji je za ovogodišnju Generalnu debatu predložio temu "Rešavanje međunarodnih sporova mirnim sredstvima", istakao je da rešenja mogu biti legitimna "samo ukoliko se odreknemo jednostranih poteza".

Jeremić je izrazio uverenje da, kada se strane slože, Generalna >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << skupština UN, putem konsenzusa, može biti "moralni i politički garant onoga što je dogovoreno".

Predsednik Generalne skupštine je rekao da namerava da pokrene brojne inicijative kako bi iskoristili znanje i iskustvo civilnog društva, svetskih instituta i akademskih centara.

Dodao je da je osnovao svoj Visoki savet, sastavljen od uglednih svetskih državnika koji će mu pomoći u pitanjima kojima će se baviti Generalna skupština.

Jeremić je ukazao na promenu geopolitičke slike sveta, koju karakteriše do sada nezabeležen stepen globalne međuzavisnosti i međunarodni poredak koji je sve više podložan promenama i sve manje predvidljiv.

Podsetivši da je Srbija, zemlja osnivač UN, krajem 20. veka "potonula u podele i sukobe" i da su "razaranje i bratoubilački rat koji su usledili ostavili duboke ožiljke", Jeremić je istakao da Srbija "danas ponovo stoji pred svetom uzdignute glave".

"Odlučni smo u nameri da doprinesemo zajedničkom interesu čovečanstva, kao odgovoran građanin planete posvećen viziji sveta u kome vlada mir zasnovan na međunarodnom pravu", rekao je Jeremić.

Jeremić je izrazio nadu da će 67. zasedanje Generalne skupštine, kojem on predsedava, biti zapamćeno u istoriji kao "zasedanje mira".

On je kazao da je Generalna skupština, "veliki hram nade za narode sveta", ustanovljena s ciljem da, prvi put, uspostavi "funkcionalni međunarodni sistem koji teži pravdi, garantujući ne samo jednaka prava svim državama, već i jednako dostojanstvo".

Njen osnivački dokument, Povelja Ujedinjenih nacija, dodao je Jeremić, obavezuje sve države da poštuju ista pravila i da se pridržavaju istih principa, koji se "moraju primenjivati bez pristrasnosti".

Jeremić je rekao i da će blisko sarađivati s Alijansom civilizacija Ujedinjenih nacija, koja se, kako je ocenio, može bolje iskoristiti za sprečavanje sukoba, a koja je osnovana s ciljem "da se prevaziđu razlike i sukobi između različitih kultura i religija".

"Svi osećamo rastuću opasnost koja nam preti od sukoba iz prošlih vremena, ukoliko se budu iznova budili. Vođena od strane Generalne skupštine, Alijansa civilizacija bi mogla da pomogne da se sahrane aveti prošlosti koje su nas suprotstavljale i delile", kazao je Jeremić.

"Moramo delovati odlučno, kako se to ne bi desilo. Snažno verujem da je u tome od presudnog značaja jačanje poštovanja jednakosti, suverenosti i teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija", istakao je Jeremić.

To je, kako je dodao, neophodno za ostvarivanje prvog navedenog cilja UN – da se obezbede međunarodni mir i stabilnost.

Jeremić je ocenio da je jedan od najvažnijih resursa za predupređivanje sukoba održivi razvoj i dodao da će sarađivati sa državama članicama na ispunjavanju tog istorijskog zadatka.

Govoreći o zadacima Generalne skupštine u narednom periodu, Jeremić se osvrnuo na agendu za period posle 2015. godine, sproveđenje onog što je dogovoreno na konferenciji Rio+20, pripreme za iniciranje Visokog panela koji će početi sa radom na početku sledećeg zasedanja i osnivanje radne grupe koja će predložiti listu Ciljeva održivog razvoja.

Jeremić je istakao i da Generalna skupština, da bi bila uspešna, mora biti dodatno angažovana u diskusiji o globalnom privrednom razvoju, da aktivnije učestvuje u izradi svetske ekonomske agende i da se veći akcenat stavi na rast, zaposlenost, zelenu ekonomiju i pravednije uslove međunarodne trgovine.

"Materijalna sudbina naše planete treba da bude određena na inkluzivniji način. Nijedna zemlja ne može da izađe iz siromaštva, ukoliko nema pravo da iskaže svoje stavove", istakao je Jeremić.

Najavio je da će tokom ovog zasedanja Skupštine sazvati sastanak na visokom nivou s ciljem da se u narednih nekoliko godina uspostavi mehanizam konsultacije između Generalne skupštine i međunarodnih finansijskih i trgovinskih organizacija, kao i sa grupacijama poput G20.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Srbija za mir zasnovan na medjunarodnom pravu

Izvor: Beta, 25.Sep.2012

NJUJORK, 25. septembra 2012. (Beta) - Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić izjavio je u utorak u Njujorku da je Srbija posvećena ostvarenju vizije sveta u kome vlada mir zasnovan na me.

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.