Srbija potpisala protokol iz Nagoje

Izvor: B92, 23.Sep.2011, 12:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija potpisala protokol iz Nagoje

Njujork -- Srbija je potpisala protokol iz Nagoje koji treba da omogući efikasnije sprečavanje posledica klimatskih promena i očuvanje biodiverziteta.

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić rekao je u Njujorku da je Srbija tako postala jedna od 50 država koje su prihvatile taj protokol i da će dati svoj puni doprinos u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << realizaciji.

Protokol iz Nagoje, u borbi za očuvanje biodiverziteta u svetu, omogućiće da se u budućnosti formira jedna baza genetskih podataka celokupnog biodiverziteta sveta, odakle će moći da se koriste genetski resursi za očuvanje mnogih biljnih i životinjskih vrsta, objasnio je Dulić.

On je ukazao da je Srbija bogata biodiverzitetom i da su genetski potencijali biljnog i životinjskog sveta veliki.

"Siguran sam da će Srbija, zahvaljujući i ratifikaciji ovog protokola, moći da da svoj puni doprinos", rekao je on podsetivši da je u prošlosti ratifikovano više protokola koji se tiču zaštite životne sredine, kao što je bio Klimatski protokol iz Kjota, Bazelska i Stokholmska konvencija i slično.

Protokol iz Nagoje unapređuje pristup i podelu dobiti genetičkih resursa i obezbeđuje veću pravnu sigurnost pružalaca i korisnika tih resursa.

Svaka članica će preduzeti pravne, administrativne ili političke mere kako bi osigurala da koristi od genetičkih resursa budu podeljene jednako sa autohtonim zajednicama iz kojih su potekle.

Dulić se na marginama ministarskog sastanka, koji se održava u okviru 66. zasedanja Generalne skupštine UN, sastao i sa velikim brojem ministara za zaštitu životne sredine, sa kojima je razgovarao o zaštiti prirode, kao i o sprečavanju posledica klimatskih promena.

"Ono što je dobro, to je da je Srbija i dalje izuzetno aktivna kada je u pitanju politika zaštite životne sredine. Mi smo u proteklih nekoliko godina postali jedna od zemalja bez koje nijedan veliki skup za zaštitu životne sredine ne može da protekne", rekao je ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

On je dodao da Srbija aktivno učestvuje u postupcima pregovaranja, odnosno u "donošenjima novih politika".

"Dobro je da Srbija nije samo zemlja jedne teme u UN. To je državna politika, da pored jedne izuzetno bolne teme, a to je pitanje Kosova, na velikim svetskim forumima možemo da budemo aktivni i kada je u pitanju zaštita životne sredine i kada su u pitanju neke druge teme koje su danas u fokusu lidera sveta", ukazao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.