Sorosev univerzitet otvara ispostavu u Beču

Izvor: RTS, 09.Apr.2018, 22:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sorosev univerzitet otvara ispostavu u Beču

Centralnoevropski Univerzitet američkog milijardera Džordža Sorosa čijoj ispostavi u Mađarskoj preti zatvaranje saopštio je da je potpisao sporazum sa vlastima Beča da otvori novi ogranak u tom gradu.
Menadžer CEU za odnose sa medijima Kolin Šarki rekao je da je taj univerzitet potpisao Memorandum o razumevanju sa gradom Bečom i da se raduje se saradnji sa predstavnicima grada koji će tamo otvoriti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kampus.

"Mi smatramo kampus u Bard koledžu u Njujorku prvom ispostavom, a Beč će biti druga", dodao je Šarki, prenosi Rojters.
Budimpešta će i dalje ostati centar Sorosevog fakulteta, iako je mađarski premijer Viktor Orban američkog milijardera proglasio državnim neprijateljem, zbog čega preti zatvaranje te ustanove u glavnom gradu Mađarske.
Prvih 500 studenata treba da započnu studije zimskog semestra 2019. godine.
CEU se našao u središtu političke oluje od prošle godine kada je Mađarska uvela oštrije uslove za dodelu akreditacija stranim univerzitetima.
Prema tom zakonu, CEU je morao da otvori svoj ogranak u svojoj "domovini" u državi Njujork, pored ispostave koja se nalazi u Budimpešti, i tako obezbedi bilateralni sporazum podrške od američke vlade.
Kako je prošlog meseca pisao bečki dnevnik Kurir, lokacija treće ispostave univerziteta je već izabrana, i to u zdanju Oto Vagner bolnice u 14. bečkom okrugu.
Prošle jeseni gradonačelnik Beča Mihael Hojpl ponudio je Sorosovom univerizetu lokaciju u glavnom gradu Austrije, a s tim u vezi je i potpisan Memorandum o razumevanju.
Privreda Beča očekuje značajne prihode od dolaska CEU na mesto bolnice koja se zatvara, u okviru koje postoji desetak paviljona na oko 25.000 kvadratnih metara.
Tako se prognozira da će Beč ostvariti prihode u visini od 50 miliona evra, kao i da će biti otvoreno 1.000 radnih mesta na univerzitetu i oko njega.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.