Slike Pikasovih muza na aukciji

Izvor: S media, 23.Apr.2012, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slike Pikasovih muza na aukciji

Na prolećnoj aukciji dela impresionističke i moderne umetnosti, koja će biti održana 1. maja u njujorškom Kristiju, naćiće se prava galerija žena koje su ispunjavale život španskog majstora i osvedočenog Don Žuana, od Mari Tereze Valter do Žakline Rok.

Na licitaciji će biti ponuđeno ukupno šest slika Pabla Pikasa nastalih tokom od 1932. do 1968. godine, za koje se očekuje da dostignu ukupnu vrednost od oko 30 miliona dolara.

Najvrednija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << među njima je "Deux nus coućes" (Dva akta u ležećem položaju), portret Žakline Rok, Pikasove druge supruge, nastao 1968. godine, koji stručnjaci procenjuju na osam do 10 miliona dolara.

"Ona je bila njegova poslednja ljubavnica, s kojom je imao najdužu i najuspešniju vezu u životu", kazala je za Rojters Bruk Lempli, predstavnica aukcijske kuće Kristi, ističući da je reč o "neverovatno romantičnoj slici".



Pikaso i Žaklina su bili 20 godina u braku sve do njegove smrti 1973. Žaklina je bila predmet na stotine portreta.

Kleopatrin kostim prodat za 37.000 funti

Kupio sliku za tri, a prodao je za 190.000 dolara

Pikasova izložba u Beogradu

U ponudi će biti i radovi na kojima su predstavljene Fransoaz Žilo koja je Pikasu rodila dvoje dece, sina Kloda i kćerku Palomu, kao i ljubavanice Dora Maar i Mari Terez Valter, čiji je lik ovekovečen u delu "Le Repos" (Odmor), portret nastao 1932. godine i koji bi mogao da dostigne vrednost od pet do sedam miliona dolara.

Lempli je primetila da je sa slika iz kubističkog, plavog i roze perioda umetnika interesovanje kupca poslednjig godina prešlo na njegova figurativnija dela koja se, poput ovih portreta, vezuju za njegov lični život.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Slike Pikasovih muza na aukciji

Izvor: medio.rs, 24.Apr.2012, 14:04

Na prolećnoj aukciji dela impresionističke i moderne umetnosti, koja će biti održana 1. maja u njujorškom Kristiju, naćiće se prava galerija žena koje su ispunjavale život Pabla Pikasa, španskog majstora i osvedočenog Don Žuana, od Mari Tereze Valter do Žakline Rok.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.