Šib: Očekujem novi podsticaj za dijalog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Dec.2018, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šib: Očekujem novi podsticaj za dijalog

Ambasador Nemačke Tomas Šib izrazio je večeras očekivanje da će dijalog Beograda i Prištine dobiti novu vrstu podsticaja nakon sastanka u Briselu, na koji će iz Njujorka, sa sednice Saveta bezbednosti, otići predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači.

"Sutra obojica idu u Brisel, nadam se da će proces dobiti neku vrstu podsticaja ponovo", rekao je Šib na sastanku Udruženja korporativnih direktora Srbije.

U Briselu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << će biti održan sastanak regionalnih lidera, koji organizuje šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

Tokom polučasovnog uvodnog govora u kome je akcenat stavio i na potrebu reformi u oblasti vladavine prava i na investicije, Šib je izrazio i očekivanje da se situacija između Beograda i Prišine, koju je ocenio kao tešku, neće pogoršati, odnosno da će proces normalizacije dovesti do dobrih rezultata.

Ambasador Nemačke je na skupu odgovarao i na pitanja članova Udruženja o mogućim međufazama na putu Srbije ka EU, odnosno o modelu ne punog članstva.

Međufaza nema, rekao je Šib i napomenuo da će Srbija postati član kada zatvori svih 35 poglavlja.

Ne želimo da ponavljamo greške, rekao je ambasador i istakao da je Nemačka Srbiji iskreni i konstruktivni partner bez skrivenih agendi.

"Iako proces evrointegracija u Srbiji traje duže, to nije izgubljeno vreme", rekao je Šib i odbacio navode da se lestvica za Srbiju na putu ka EU podiže.

Prema njegovim rečima, tačno je da je procedura za ulazak u EU pre 10 i 20 godina bila jednostavnija i da se od tada mnogo toga promenilo.

Predsednik Saveza ekonomista Aleksandar Vlahović je Šiba, koji ekonomsku saradnju dve zemlje ocenjuje kao pozitivnu, upitao na šta mu se žale nemački investitori.

Šib kaže da bi investitore podelio na dve grupe - one čiji proizvodi, poput Simensovih, idu na međunarodno tržište i one koji proizvode za lokal, a čija je situacija teža.

Ponekad se čini da za njih važe druga pravila, rekao je Šib i dodao da ambasada ne može da se meša i utiče na situaciju na tržištu, koje mora biti nezavisno.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Hašim Tači,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.