Seksualni skandal s političkim potekstom

Izvor: Vostok.rs, 23.Dec.2011, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seksualni skandal s političkim potekstom

23.12.2011. -

Glavna ljubavna priča godine na izmaku, ujedno i glavni skandal jeste sudbina direktora MMF Dominika Stros-Kana, čija se strast rasplamsala prema sobarici hotela „Sofitel" u Njujorku, Nafisatou Dijalo. U ovoj priči je prisutno sve: intriga, detektivski siže i tragično finale. On je ostao bez svoje dužnosti i oprostio se od predsedničkih ambicija, a ona je optužena za lažno svedočenje.

Poznati finansijski stručnjak je uhapšen 14. maja na >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << njujorškom aerodromu, optužen je napad i pokušaj silovanja hotelske sobarice. U talasu optužbi finansijera su podsetili i na dela iz daleke prošlosti. Ispostavilo se da „demon u rebrima" Stros-Kanu ni ranije nije davao mira. Uostalom, ovog puta se optužbe nisu potvrdile. Nafisatou Dialo nije uspela da ubedi sud u krivicu Stros-Kana. Optužnica je odbijena, a javnost je počela da govori o tome da je tada već bivši direktor MMF namerno ocrnjen.

S druge strane, od prvih dana, kad je skandal tek počinjao neki stručnjaci su počeli da govore o velikoj političkoj igri. Kako smatra profesor MDIMO Evgenije Običkin, Dominik Stros-Kan je mnogime smetao na ovoj dužnosti.

U vezi s očekivanjima novog talasa svetske krize i sa zaoštravanjem sporova o svetskim deviznim problemima Dominik Stros-Kan je bio figura koja nije zadovoljavala američki ili anglosaksonski lobi. Jer tada se najoštrije postavljalo pitanje o budućnosti dolara kao svetske rezervne valute. A pozicija Stros-Kana je mogla predstavljati određenu opasnost po Ameriku.

Uostalom, Stros-Kan nije smetao samo SAD. U svojoj domovini, u Francuskoj, političar je bio sasvim u stanju da na sledećim predsedničkim izborima konkuriše predsedniku države Nikoli Sarkoziju. Okrnjeni renome je ovo suprostavljanje učinio više dekoretivnim nego realnim. Posle skandala je Socijalistička partija, koju je predstavljao Stros-Kan, praktično lišena svog glavnog kandidata, kaže ruski politički analitičar Maksim Minajev.

U francuskom kontekstu to je političko stopostotno oružje, zato što je Stros-Kan lider umerenog krila socijalističke partije Francuske. On je bio glavni kandidat ove stranke na predsedničkim izborima. Njegovo odstranjivanje je dovelo socijaliste u vrlo tešku situaciju, ostali su bez glavnog aduta u borbi protiv Sarkozija.

Ipak, većina analitičara bez obzira na očiglednu korist za Sarkozija s velikom sumnjom prihvata verziju o francuskom tragu. Pre će biti da je Amerika u pitanju – to se lepo uklapa u tradiciju prekookeanskih političkih igara, smatra Evgenije Običkin.

Nije slučajno što je seksualni skandal izbio na američkom tlu. To predstavlja specifičnost i razliku američke društvene kulture od francuske. Jer, u evropskoj kulturi se lični život političara jasno razdvaja od društvenog. I naravno, ovakav skandal se vrlo zgodno mogao organizovati u SAD.

Sam Stros-Kan se prilično brzo oporavio. Tačno 4 meseca nakon što je ostao bez dužnosti u MMF on je stavio do znanja da čak i nakon što je izgubio mogućnost da se kandiduje za dužnost predsednika Francuske ne žuri da stavi krst na svoju političku karijeru. Osim toga, kao talentovani finansijer teško da će u savremenom svetu ostati bez posla.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.