Savršeni dijamant prodat za 22 miliona dolara

Izvor: Radio 021, 22.Apr.2015, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savršeni dijamant prodat za 22 miliona dolara

Najveća zvezda aukcije dragog kamenja održane u utorak u Njujorku, savršeni 100-karatni dijamant, postigao je cenu od vrtoglavih 22,1 miliona dolara, objavili su iz aukcijske kuće Sotheby.

Dijamant je iskopan u Južnoj Africi, a pre početka aukcije procenjeno je da će postići cenu između 19 i 25 miliona dolara. Novi vlasnik je anonimni kupac koji je u aukciji učestvovao putem telefona.

Prema rečima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << upravnika Sothebyjevog odeljenja za dragulje Garija Šulera, ovaj dijamant predstavlja definiciju savršenstva. "Njegova je boja belja od bele i nema nikakvih unutrašnjih nepravilnosti. Toliko je proziran da ga je moguće jedino uporediti s bazenom vode", objasnio je Šuler.

Kamen je pre obrade imao više od 200 karata. Uprkos svom savršenstvu, dijamant ni izbliza nije dostigao rekordere po postignutoj ceni. Pre dve godine na aukciji u Hong Kongu beli dijamant od 118,28 karata proda je za 30,6 miliona dolara, dok je apsolutni rekorder savršeni ružičasti dijamant, nazvan "Ružičasta zvezda", koji je 2013. u Ženevi postigao cenu od 83,02 miliona dolara.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.