Saveti za preživljavanje od pravog brodolomnika

Izvor: Politika, 16.Dec.2012, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saveti za preživljavanje od pravog brodolomnika

Američki moreplovac Stiven Kalahan, koji je doživeo slično iskustvo kao i glavni junak filma „Pijev život 3D”, pomagao je reditelju Angu Liju

Roman kanadskog pisca Jana Martela o dečaku koji 227 dana pluta okeanom u čamcu za spasavanje sa tigrom dobio je Bukerovu nagradu i 36 nedelja bio na listi bestselera „Njujork tajmsa”, ali se verovalo da se ova čudesna priča teško može pretočiti na filmsko platno. Američki reditelj tajvanskog porekla, oskarovac Ang >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Li, pokazao je da može. „Pijev život 3D”, po istoimenoj knjizi iz 2001, dobio je veoma pohvalne kritike i tri nominacije za „Zlatni globus”, i od sutra će biti prikazivan u domaćim bioskopima.

U središtu priče je 16-godišnji Indijac Pi (glumi ga debitant Suraj Šarma), koji posle brodoloma ostaje na čamcu za spasavanje sa bengalskim tigrom. Njegova porodica, vlasnici zoološkog vrta, bila je na putu da se iseli u Kanadu kada se dogodila nesreća.

U ovoj priči o preživljavanju i iskustvima koja inspirišu za dalje životne borbe kanadski pisac pominje svog kolegu, Amerikanca Stivena Kalahana (60), koji je doživeo sličnu sudbinu.

U avanturu je krenuo 1982. godine, iz Engleske ka Karibima, ali brod je udario, verovatno, u kita, i počeo da propušta vodu. Kalahan je prešao u čamac za spasavanje i naredna dva i po meseca živeo kao morski „pećinski čovek”. Spavao je ispod nadstrešnice, u vreći za spavanje. Trebalo mu je 76 dana dok nije doplovio do Gvadalupea, najviše zahvaljujući solarnim filterima koji su prečišćavali morsku vodu.

– Obično sam jeo dorado, vrstu ribe koja često može da se nađe u tropskim vodama. To je prilično velika riba, pa sam jeo prvo unutrašnje organe, da se ne bi pokvarili. Ostatak bih raskomadao i ostavio da se suši na suncu – ispričao je pravi brodolomnik.

Kalahan je reditelju Liju bio neka vrsta savetnika na temu preživljavanja. Kao mladić bio je opčinjen morem i iskusan moreplovac još pre nego što je završio srednju školu.

– Uzeo bih malo ribe, gutljaj vode, gledao bih sunce kroz nadstrešnicu i mislio: „Ah, ovakav bi život trebalo da bude”. U stvari, prolaziš kroz iste emocije, uspone i padove, kao u normalnom životu – kaže inženjer brodogradnje s diplomom filozofskog fakulteta.

Do ostrva Mari-Galante, blizu obale Gvadalupe, stigao je sa 30 odsto manjom težinom i ranama od soli. Period posle preživljavanja pokazao se kao nova vrsta preživljavanja.  

– Neko vreme je bilo kao uragan, a onda sam se ponovo uklopio sa prijateljima i porodicom. Za mene je to bilo duhovno iskustvo. Uočio sam svoju vezu sa univerzumom i shvatio u šta verujem, pogotovo kada je reč o mom odnosu sa ljudima.

Snaga koju je stekao pomaže mu da prođe kroz još jedno testiranje sposobnosti za preživljavanje, jer mu je nedavno dijagnostikovana leukemija.

– Život ne odlazi, rizici ne odlaze. Postoje ljudi koji pokušavaju da se sakriju od rizika, da smanje broj rizičnih situacija u životu, ali po meni, ne postoji ništa riskantnije od toga – poručuje Kalahan.

Ang Li smatra da je knjiga fascinantna, jer pokazuje kako pričanje priče životu daje smisao.

– Poput Pija, koji je istražio različite veroispovesti, mi pokušavamo da nađemo smisao u životu i veri. Ali vera više nema smisla. Imamo u svetu takve sukobe zbog religije da nam je potreban novi osnov. Priče romana i filma to nude – poručuje reditelj.

----------------------------------------------

I kompjuterski i pravi tigar

U vizuelnom 3D spektaklu „Pijev život 3D” od 960 snimaka samo u 270 nisu korišćeni vizuelni efekti. U 85 odsto scena u kojima se pojavljuje tigar reč je o kompjuterski generisanoj slici.

Okean je dočaran u bazenu za simulaciju talasa.

Oko 600 digitalnih umetnika tri godine je radilo na šest lokacija širom sveta. Rezultat je takav da je reditelj, u jednom trenutku, gledajući snimak animiranog tigra, pitao da li je to King. Tako se zove pravi bengalski tigar koji je korišćen na snimanjima, ali nikad istovremeno sa glumcima.

J. J. K.

objavljeno: 17.12.2012.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Remek-delo filmske magije

Izvor: Danas, 17.Dec.2012, 17:30

Prvi 3D film Anga Lija „Pijev život“ premijerno se prikazuje od danas u domaćim bioskopima. Film je zasnovan na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela, i prati avanture mladića iz Indije, Pija. Tokom oluje na brodu koji je, između ostalog, prevozio i divlje životinje, Pi uspeva...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.