SB UN da istraži trgovinu organima

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SB UN da istraži trgovinu organima

Njujork -- Ambasador Srbije u UN Feodor Starčević traži od Saveta bezbednosti UN da osigura sprovođenje nepristrasne i efikasne istrage o trgovini ljudskim organima na KiM

Ambasador je podsetio da je Beograd više puta izrazio zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti istrage koju sprovode istražitelji Euleksa.

Na sednici na kojoj su izveštaje o saradnji sa Haškim tribunalom podneli predsednik suda Teodor Meron i glavni tužilac Serž >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bramerc, Starčević je istakao da saradnja koju je s međunarodnim sudom ostvarila, Srbiji daje "moralno pravo” da traži da se do kraja istraže navodi izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini organima na Kosovu.

Podsetivši da su svi begunci za koje se verovalo da se od Haga kriju u Srbiji uhapšeni i predati tom sudu, te da više niko nije u bekstvu, Starčević je podsetio i na navode glavnog tužioca - da je saradnja već godinama besprekorna kad je reč o pristupu arhivama i svedocima.

Kad je reč o Bramercovim zamerkama da kasni istraga o mreži pomagača Ratka Mladića i Gorana Hadžića, ambasador je podsetio da je to pitanje van nadležnosti Tribunala, ali da su vlasti u Beogradu svesne težine tog pitanja, pa su o toj istrazi podelile informacije i, kako je kazao, tako će i nastaviti da čine.

Konstatujući da su se Srbija i ostale zemlje promenile od 1993. godine, kada je Tribunal osnovan i predviđeno da haški osuđenici služe kazne van teritorije bivše Jugoslavije, Starčević je zatražio od Saveta bezbednosti da razmotri uključivanje Srbije u sprovođenje tih presuda.

"Srbija je doprinela sprovođenju međunarodne pravde, nastavlja saradnju s Tribunalom i spremna je da podeli odgovornost za sprovođenje presuda", zaključio je Starčević, dodajući da veruje da je isti slučaj i sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Eulex

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.