Replika Lafajetove Hermione pozdravila Kip slobode

Izvor: B92, 04.Jul.2015, 22:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Replika Lafajetove Hermione "pozdravila" Kip slobode

Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj strani u Ratu za nezavisnost, učestovala je danas u nautičkoj paradi u Njujorku, tokom koje je "pozdravila" Kip slobode u SAD koje obeležavaju državni praznik, Dan nezavisnosti.

"Hermiona", koja je postala simbol američko-francuskog prijateljstva, stigla je oko podne po lokalnom vremenu ispred Kipa slobode, zajedno sa još nekoliko desetina brodova.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Prolazak pored Kipa slobode, koji je takođe simbol prijateljstva između Francuske i SAD, bio je cilj putovanja "Hermione", koja je 5. juna iz Francuske stigla u Jorktaun posle šest meseci plovidbe preko Atlantskog okeana.

Tom događaju su danas prisustvovali francuski ministri odbrane i životne sredine, Žan-Iv Le Drian i Segolen Roajal.

Lafajet je imao manje od 20 godina kada se u tajnosti ukrcao na brod za Ameriku, kako bi se borio na strani Džordža Vašingtona. Doprineo je odlučujućoj pobedi protiv engleske vojske u Jorktaunu, 1781. godine.

Po povratku u Francusku 1789. bio je komandant Nacionalne garde.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Replika Hermione pozdravila Kip slobode

Izvor: Radio 021, 04.Jul.2015

"Hermiona", koja je postala simbol američko-francuskog prijateljstva, stigla je oko podne po lokalnom vremenu ispred Kipa slobode, zajedno sa još nekoliko desetina brodova...Replika "Hermione", fregate kojom je 1780. francuski general markiz Lafajet stigao do Bostona, gde se priključio američkoj...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.