Radnici tuže Mek zbog krađe plata

Izvor: B92, 14.Mar.2014, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici tuže Mek zbog krađe plata

Američki radnici podigli su tužbe protiv giganta Mekdonaldsa, tvrdeći da ih ovaj lanac brze hrane sistematski potkrada na platama.

Radnici tvrde da ih kompanija potkrada merama koje nisu zakonite, poput netačnog prikazivanja broja odrađenih radnih sati i neplaćanja prekovremenog rada.

Radnici i njihovi advokati potvrdili su da su pred sudovima u Kaliforniji, Mičigenu i Njujorku u protekla dva dana podigli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedam kolektivnih tužbi u kojima traže od Mekdonaldsa da im isplati "ukradene" iznose plata.

Tužioci tvrde da Mekdonalds, koji je prošle godine ostvario gotovo 5,6 milijardi dolara dobiti, redovno potkrada ionako slabo plaćene radnike i ne plaća im sve odrađene sate.

Radnici navode, između ostalog, da su ih prisiljavali da rade i van radnog vremena, da im ne plaćaju prekovremeni rad, smanjuju broj radnih sati prikazanih na evidencijskim karticama, a oduzeli su im i pauze za odmor i obrok.

"Otkrili smo nekoliko nezakonitih praksi, a sve imaju isti cilj – da spuste cenu rada potkradanjem plata od radnika Mekdonaldsa" , tumači u saopštenju jedan od advokata Mihael Rubin.

"Tužbe su podignute kako bi se zaustavila raširena praksa potkradanja plata zaposlenih", kazao je u Jozef Silers, takođe advokat.

Tužbe u tri savezne američke države zastupaju više od trideset hiljada Mekdonaldsovih radnika, navodi Silers, najavljujući i mogućnost novih tužbi.

Iz Mekdonaldsa su kratko saopštili da kompanija trenutno proučava navode tih tužbi.

"Mi u Mekdonaldsu i naše nezavisne franšize odlučni smo u nameri da temeljno istražimo navode i preduzećemo sve potrebne mere" , saopšteno je iz Mekdonaldsa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.