Počela sednica SB UN o Kosovu

Izvor: Akter, 29.Avg.2014, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela sednica SB UN o Kosovu

U Njujorku je večeras počela sednica SB UN, na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o situaciji na KiM

Na sednici učestvuje i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji će, između ostalog, izneti viđenje Beograda po pitanju izjave specijalnog tužioca Klinta Vilijamsona o dosadašnjem toku istrage u vezi s navodima iz izveštaja švajcarskog senatora Dika Martija o nehumanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << tretmanu, torturi i ubijanju lica srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji radi trgovine ljudskim organima.

Ban je u najnovijem izveštaju zatražio od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da specijalni sud bude formiran najkasnije početkom sledeće godine.

On je ocenio da je Vilijamsonov izveštaj od 29. jula "od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja dela".

Ban je, u izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula, pozdravio formiranje nove Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ocenio da je ona pokazala privrženost nastavku dijaloga s Prištinom, uz posredovanje EU, kao i punoj primeni Briselskog sporazuma.

Generalni sekretar UN je pozvao dve strane da što pre nastave sastanke, posle pauze zbog kosovskih izbora i procesa formiranja novog kabineta u Prištini.

Prištinu na sednici predstavlja ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Ivica Dačić,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Počela sednica SB UN o Kosovu

Izvor: Blic, 29.Avg.2014

U Njujorku je večeras počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojoj će biti predstavljen redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Kimuna o situaciji na Kosovu i Metohiji...Na sednici učestvuje i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.