Peskov o Surovikinu: Biće spekulacija

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 15:47

Peskov o Surovikinu: Biće spekulacija

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je komentarisao izveštaj "Njujork tajmsa" koji sugeriše da je general Sergej Surovkin unapred znao za pobunu Vagnera.

Peskov je rekao da će biti "mnogo spekulacija" nakon događaja.

Sada će biti mnogo spekulacija, ogovaranja i tako dalje oko ovih događaja. Mislim da je ovo jedan takav primer", rekao je Peskov na konferenciji za štampu.

"Njujork tajms" piše, pozivajući se na američke zvaničnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je general Surovikin, zamenik komandanta ruskih vojnih operacija u Ukrajini, unapred znao da se planira pobuna.

Surovikin, koji nije viđen u javnosti od subote, kada je uputio apel da se pobuna prekine, često je hvaljen od strane šefa grupe "Vagner", Jevgenija Prigožina, koji je predvodio pobunu, podseća Rojters.

Peskov je, takođe, rekao da rusko rukovodstvo raspravlja o tome da li su potrebne izmene zakona nakon oružane pobune grupe "Vagner".

On nije rekao kakve promene bi mogle da se razmotre.

Upitan o raketnom napadu na prepun restoran u Kramatorsku na istoku Ukrajine prethodne večeri u kome je poginulo najmanje 10, a povređena 61 osoba ljudi, Peskov je kazao da Rusija napada samo vojne ciljeve, a ne civilne.

"Ruska Federacija ne gađa civilnu infrastrukturu", rekao je portparol Kremlja.

Gađaju se objekti koji su povezani sa vojnom infrastrukturom na ovaj ili onaj način, istakao je on.

Peskov je saopštio da je Kremlj odlučno odbacio izveštaj Ujedinjenih nacija u kojem se navodi da je Rusija prekršila prava dece u Ukrajini.

U izveštaju, koji je objavljen u nedelju, Rusija je optužena za pritvaranje više od 800 civila, među kojima su i deca, od prošle godine kada je počeo sukob.

Peskov je rekao da su ruske snage preduzele mere da zaštite decu tako što su ih evakuisale iz područja sukoba.

On je dodao da će ruski savetnici nastaviti da rade sa snagama Centralnoafričke Republike, ali da su operacije ruske paravojne grupe "Vagner" u CAR posebna stvar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.