Patrijarh srpski Irinej u UN: Budimo mirotvorci

Izvor: Večernje novosti, 06.Sep.2013, 20:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh srpski Irinej u UN: Budimo mirotvorci

NjUJORK - Iako su srpski narod zadesile mnoge nesreće, odlučan je da se svim silama uključi u zajednički svetski projekat stvaranja pretpostavki za pravedan i trajan mir među ljudima, narodima i državama, jer je to jedini put koji vodi opstanku covečanstva, poručio je danas patrijarh srpski Irinej.Želeći da podeli iskustvo svog naroda i svoje crkve, patrijarh je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na Visokom forumu o kulturi mira rekao:"To je narod koji su zadesile mnoge nesrearod >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << koji je danas na Kosovu, u svojoj duhovnoj i državnoj kolevci, lišen prava na život dostojan čoveka, a ne retko i na sam život. Ali to je i narod koji svoj pogled i nadu upravlja ka budućnosti, odlučan da se svim silama uključi u zajednički svetski projekat stvaranja pretpostavki za pravedan i trajan mir među ljudima, narodima i državama. Zajednički cilj nam mora biti da mir u svetu bude održiv i trajan. To, s obzirom na pouke prošlosti i iskušenja sadašnjosti, izgleda kao dalek i teško ostvariv cilj. Ali to je jedini put koji vodi opstanku čovečanstva".Patrijarh je naglasio da je preduslov za približavanje tom cilju da se svi - bez obzira na verske, etničke, kulturne i političke pripadnosti i razlike, svako u okviru svojih moći, nadležnosti i dužnosti, dosledno i bez primene dvostrukih merila, zalažu za poštovanje načela ravnopravnosti i pravičnosti u međunarodnim odnosima.Patrijarh je podsetio da "u pravoslavnom hrišćanstvu i u hrišćanstvu uopšte mir ne znači samo odsustvo rata nego, prvenstveno, prisustvo duhovnih kvaliteta - prihvatanja i poštovanja drugih i drugačijih, njihove slobode i dostojanstva, njihovog bogodanog i prirodnog prava na sva dobra koja inače i sebi želimo"."Ako se nadahnjujemo takvom duhovnošću, mir će biti moguć za čitavo čovečanstvo, naglasio je patrijarh Irinej."U ime Srpske Pravoslavne Crkve, koju imam čast da ovde predstavljam, ali, uveren sam, i u ime vaskolikog hrišćanstva i svih iskreno verujućih ljudi ovoga sveta, pozivam da se svi usrdno molimo za mir u svetu i da svi, iskreno i istrajno, zajedničkim naporima, delamo kako bi se stvorili uslovi da mir prevagne nad ratom, a dijalog nad diktatom sile", naglasio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, zaključivši "Budimo mirotvorci".PATRIJARH POSETIO MISIJU SRBIJE PRI UNPatrijarh srpski Irinej posetio je danas Misiju Srbije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, gde ga je dočekao ambasador Milan Milanović sa osobljem.Kako se navodi u saopštenju, u pratnji patrijarha bili su i episkop istočnoamerički Mitrofan i jerej Vladimir Vranić.Patrijarh Irinej je posetio i Generalni konzulat Srbije u Njujorku, gde su ga primili generalni konzul Mirjana Živković i konzul Goran Savić.Srpski patrijarh će tokom boravka u SAD otputovati u Čikago, a predviđeno je da poseta traje do 14. septembra.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patrijarh srpski Irinej u UN: Budimo mirotvorci

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Sep.2013

NJUJORK - Iako su srpski narod zadesile mnoge nesreće, odlučan je da se svim silama uključi u zajednički svjetski projekat stvaranja pretpostavki za pravedan i trajan mir među ljudima, narodima i državama, jer je to jedini put koji vodi opstanku covečanstva, poručio je danas patrijarh srpski...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.