Izvor: Politika, 25.Dec.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PAMTIĆU U 2014: Darko Lungulov, reditelj

Rođen je u Beogradu, a filmske studije završio je na Siti koledžu u Njujorku. Producirao je i režirao dokumentarne filmove, a izdvojio se njegov dokumentarac „Bekstvo”. Režirao je celovečernji igrani film „Tamo i ovde”, koji je filmski povezao Njujork i Beograd. Njegov novi film „Spomenik Majklu Džeksonu” prikazan je u julu u takmičarskom programu „Istočno od zapada” festivala u Karlovim Varima, a tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jeseni i u domaćim bioskopima. Evo po čemu će Lungulov pamtiti 2014. godinu.

DOGAĐAJ GODINE

Poplave, zato što su sa jedne strane iznele na videlo solidarnost, dobrotu i sposobnost običnih ljudi da se samoorganizuju, a sa druge strane nekompetentnost i nesposobnost vlasti.

PROMAŠAJ GODINE

Odluka Ustavnog suda Srbije da proglasi neustavnim deo člana 19. Zakona o kinematografiji, kojim se ukida obaveza da RRA i RATEL deo sredstava koja naplaćuju od emitera moraju da daju za finansijsku podršku domaćem filmu. Time se domaći film osuđuje na smrt od strane emitera koji se jedino brinu da proizvedu što jeftiniji i što zaglupljujući program koji obeshrabruje bilo kakvo kritičko mišljenje

DOMAĆA LIČNOST GODINE

Srđan Miletić, zbog kreativnog korišćenja jedinog dostupnog medija „Jutjuba”.

PESMA ILI ALBUM GODINE

I-pi „On Tour” beogradskog pauer-srf rok trija „Threesome” zbog energije i radosti koju nam donosi

FILM GODINE

„Odrastanje” Ričard Linklejtera, film koji postavlja pitanja koja do sad nismo čuli. Od domaćih – „Travelator” Dušana Milića zbog hrabrosti i čistote vizuelnog izraza čemu je doprineo velikom merom i direktor fotografije Petar Popović.

KONCERT GODINE

Nikolas Žar na Kalemegdanu, hipnotički lepo.

ŠTA ĆE OBELEŽITI 2015?

Dalji povraćaj, na prevaru otetih, beogradskih bioskopa („Kozara”, „Jadran”, „20 oktobar”...), nastavak trenda koji su započeli mladi osvajanjem i ponovnim otvaranjem bioskopa „Zvezda” u Beogradu, a akcija se širi i dalje.

-----------------------------------------

UČETVUJTE U NAŠOJ ANKETI O 2014. GODINI

Šta su po vama bili:

·događaj godine,

·promašaj godine,

·domaća ličnost godine,

·strana ličnost godine

·knjiga godine,

·film godine

·šta će obeležiti 2015

Vaše utiske i favorite u navedenim kategorijama, uz obrazloženje zašto, pošaljite i-mejlom na adresu spektar@politika.rs ili pismom na adresu: „Politika” (za Spektar), Makedonska 29, Beograd.

U ovom izboru možete da učestvujete i na našoj fejsbuk stranici: facebook.com/PolitikaOnline

Pišite...

objavljeno: 26.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.