Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Sep.2019, 07:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez na Wall Streetu, indeksi stagnirali

NEW YORK - Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je dan prije američka središnja banka smanjila kamatne stope i ostavila otvoren prostor za daljnje rezove ako se rast gospodarstva dodatno uspori.

Dow Jones oslabio je 0,19 posto, na 27.094 boda, dok je S&P 500 ostao nepromijenjen na 3.006 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 8.182 boda.

Podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << tržištu pruža nada ulagača da bi Fed mogao dodatno smanjiti ključne kamatne stope, nakon što ih je u srijedu, po drugi put ove godine, srezao za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,75 do 2 posto.

Premda je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da su gospodarski izgledi povoljni i da se radi o smanjenju kamata samo zbog predostrožnosti, poručio je i da bi središnja banka mogla dodatno smanjiti kamate ako se rast gospodarstva nastavi usporavati.

Sve ovisi o budućim gospodarskim pokazateljima, poručio je predsjednik Feda.

„Tržište jednostavno i dalje vjeruje da će Fed dodatno popustiti monetarnu politiku", kaže Robert Pavlik, direktor u tvrtki SlateStone Wealth, objašnjavajući podatak da trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 50 posto izgleda da će Fed već u listopadu dodatno smanjiti kamate za 0,25 postotnih bodova.

Ulagači se, također, nadaju da bi početkom listopada, kada je zakazan nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, mogao biti postignut napredak po pitanjima koja već više od godinu dana predstavljaju kamen spoticanja između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Nedavni ustupci jedne i druge strane ublažili su tenzije i potaknuli nada da bi nekakav dogovor, barem djelomični, mogao biti postignut.

„U posljednje vrijeme vidi se nešto više konstruktivnosti, no ako će i biti nekog dogovora, bit će to nekakav djelomičan, mini-dogovor jer su po najvažnijim pitanjima dvije strane i dalje vrlo udaljene", kaže Ben Phillips, direktor u tvrtki EventShaers.

Upravo zbog tenzija između SAD-a i Kine u kolovozu su cijene dionica na Wall Streetu znatno pale, no u rujnu su se, zahvaljujući smanjenju kamata Feda i popuštanju trgovinskih napetosti, indeksi oporavili, pa je S&P 500 sada od rekordne razine, dosegnute krajem srpnja, udaljen manje od 1 posto.

Od početka godine na dobitku je, pak, gotovo 20 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,58 posto, na 7.356 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 posto, na 12.457 bodova, a pariški CAC 0,68 posto, na 5.659 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.