Obama razmatra napade na Irak; Bela kuća demantuje

Izvor: Press, 07.Avg.2014, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama razmatra napade na Irak; Bela kuća demantuje

Obama razmišlja o vojnim opcijama nakon što su džihadisti iz takozvane Islamske države napali hrišćanske i Jazidi manjinske zajednice, kao i o slanju humanitarnih paketa sa hranom civilima pod opsadom, pišu američki mediji, pozivajući se na visoke zvaničnike Bele kuće.

"Tamo bi mogla da nastupi humanitarna katastrofa", rekao je neimenovani zvaničnik listu "Njujork tajms", upozorivši da se odluka o vojnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << akciji očekuje "odmah - poput brzog voza", prenosi AFP.



U međuvremenu, Bela kuća je saopštila da "nema američkih vojnih rešenja za probleme u Iraku" i da bi bilo kakva vojna akcija SAD u toj zemlji bila "veoma ograničena u obimu i svojstvena suštinskom američkom cilju te usko vezana za iračke političke reforme", preneo je Rojters.

U saopštenju Bele kuće se, takođe, navodi da je humanitarna situacija u Iraku posledica šireg neuspeha iračkih političkih lidera.

Obama je stupio na dužnost rešen da okonča vojno angažovanje SAD u Iraku, a tokom njegovog prvog mandata povučene su ogromne kopnene snage koje su tamo bile raspoređene još od američke invazije 2003, podseća francuska agencija.

Međutim, nedavna ofanziva Islamske države, grupe koja je nastavila nekadašnje Al Kaidine operacije u Iraku i Siriji, primorala ga je da pošalje vojne savetnike u Bagdad da procene situaciju.

Savet bezbednosti UN održaće večeras hitnu sednicu posvećenu toj krizi, a Francuska je obećala podršku snagama "angažovanim u borbi" protiv ekstremista Islamske države.

Ta grupa je, zajedno sa sunitskim frakcijama, u ratu sa pretežno šiitskim vladinim snagama iračkog premijera Nurija al-Malikija, kao i sa snagama "pešmerga" kurdskog autonomog regiona u zemlji.

Irački verski lideri kažu da su aktivisti Islamske države naterali na zbeg 100.000 hrišćana, a nekoliko hiljada pripadnika drevne premuslimanske verske zajednice Jazidi isterali su iz grada Sindžar.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama razmatra napade na Irak?

Izvor: Blic, 07.Avg.2014

Američki mediji su danas naveli da predsednik SAD Barak Obama razmatra mogućnost američkih vazdušnih napada na sunitske ekstremiste u severnom Iraku, ali je Bela kuća saopštila da za probleme u Iraku "nema američkih vojnih rešenja"...Obama razmišlja o vojnim opcijama nakon što su džihadisti...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.