Njujork tajms: Obama naredio sajber napade na Iran

Izvor: Blic, 02.Jun.2012, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Njujork tajms": Obama naredio sajber napade na Iran

Američki predsednik Barak Obama naložio je prvih meseci svog mandata usavršavanje sajber napada na iranske kompjuterske sisteme, uključujući kompjutere u iranskim nuklearnim postrojenjima, piše "Njujork tajms", pozivajući se na učesnike te akcije. Barak Obama

Sajber napadi su počeli još u vreme vlade Obaminog prethodnika Džordža Buša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pod kodiranim imenom "Olimpijske igre", navodi njujorški dnevnik.

Neki elementi tog programa slučajno su izašli u javnosti 2010. godine kada je kompujterski "crv" koji su razvile SAD i Izrael, zbog programske greške, izašao iz postrojenja u Natancu i proširio se Internetom. Taj "crv" je nazvan "Stuksnet."

"Njujork tajms" piše da su nekoliko dana po "bekstvu" "crva", Obama, američki potpredsednik Džozef Bajden i tadašnji direktor CIA Leon Paneta razmatrali da li je ambiciozni američki pokušaj da se uspori napredak iranskog nuklearnog programa nepovratno kompromitovan.

Kada je od članova svog tima za nacionalnu bezbednost saznao da je zapravo neizvesno koliko Iranci znaju o "Stuksnetu", kao i da on još nanosi štetu, Obama je odlučio da se sajber napadi nastave i usavrše, navodi se u tekstu.

"U narednom periodu, postrojenje u Natancu je napala novija verzija kompujterskoj 'crva', a zatim još jedna", piše list, napominjući da je u poslednjem nizu napada, nekoliko nedelja pošto je otkriven "Stuksnet," narušen rad gotovo 1.000 od 5.000 centrifuga koje je Iran koristio za precišćavanje uranijuma.

Izveštaj "Njujork tajmsa" je, kako navodi list, zasnovan na razgovorima sa sadašnjim i bivšim američkim, evropskim i izraelskim funkcionerima uključenim u program, kao i nizom spoljnih eksperata, koji su svi želeli da ostanu anonimni zbog izuzetno poverljive prirode ove akcije.

Njihova mišljenja o uspešnosti sabotiranja iranskog napretka u izgradnji nukearnog oružja se razlikuju, piše njujuroški dnevnik.

"Dok unutar Obamine administracije procenjuju da su ti napori unazadjeni za 18 meseci do dve godine, eksperti izvan vlade su skeptičniji i primećuju da se obogaćivanje uranijuma u Iranu sve brže oporavlja tako da Teheran danas ima dovoljno goriva za pet ili više sistema oružja sa tradicionalnim punjenjem."

Teheran je prvobitno demantovao da su iranska postrojenja pogodjena "Stuksnetom", ali je potom saopštio da je našao "crva" i izolovao ga.

Prošle godine Iran je saopštio da je formirao sopstvenu sajber jedinicu, "kako bi se borio protiv neprijatelja" u "sajberspesu i ratu putem Interneta."

Američka vlada je tek nedavno priznala da razvija sajber oružje, a nikada nije priznala da ga koristi, napominje list, podsećajući da je u javnosti, ipak, s vremena na vreme bilo izveštaja o pojedinačnim napadima protiv kompjutera koje koriste članovi Al Kaide ili razmatranju napda na sisteme neprijateljske protivazdušne odbrane.

Ipak, program "Olimpijske igre" je nešto sasvim drugo ukazuje "Njujork tajms".

"To je prvi program koj je sistemastki korišćen za sabotiranje infrastrukture neke zemelj putem kompjtera i nanošenje štete koja se dotada mogla naneti samo bombardovanjem jedne zemlje ili slanjem opertivaca koji bi postavljali eksploziv".

Program je 50 puta veći nego običan kompjuterski "crv", navode stručnjaci koji su ga analizirali, a koji ga sada dovode u vezu sa jednim drugim "crvom", takozvanim Flejmom.

Nedavno je otkiveno da je kompjutere iranskih funkcionera napao još jedan "crv" "Flejm" koj je brisao informacije sa njihovih računara. "Flejm" deluje najmanje pet godina i američki funkcioneri tvrde da nije bio deo "Olimpijskih igara." Oni su, medjutim, odbili da kažu da li su SAD odgovorne za sajber napad izvršen "Flejmom", piše "Njujork tajms".

Prema navodima njujorškog dnevnika, američki sajber napadi nisu ograničeni na Iran, ali fokus je, ipak, pretežno usmeren na tu zemlju.

"Ipak, nema razloga da se veruje da će tako ostati još dugo. Neki funkckoneri pitaju zašto se ista tehnika nije agresivnije koristila protiv Severne Koreje. Drugi vide priliku da poremete kineske vojne planove, sirijske snage u gušenju ustanka ili operacije Al Kaide u svetu", piše list.

Obama je, kako se navodi, više puta rekao svojim pomoćincima da postoje rizici vezani za preteranu upotrebu ovakvog oružja.

Nema zemlje na svetu čija je infrastruktura zavisnija od kompjuterskih sistema i otuda izloženija opasnosti od sajber napada nego SAD i stručnjaci veruju da je samo pitanje vremena kada će one postati meta oružja, poput onog koje su Amerikanci tajno koristili protiv Irana, zaključuje "Njujork tajms".
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.