Njujork tajms: Bio je pravi pobunjenik / VIDEO

Izvor: B92, 30.Jan.2018, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork tajms: "Bio je pravi pobunjenik" / VIDEO

Oskar Peres, vođa pobunjenika u Venecueli koji je ubijen 15. februara, bio je detektiv i glumac, piše Njujork tajms.

On je postao svetski poznat pošto je u junu prošle godine helikopterom jurišao na Vrhovni sud Venecuele i tražio da se narod pobuni protiv vlasti.

“Krv je curila niz pubunjenikovo lice. Njegovi ljudi su se borili iza kuhinjskih elemenata i šporeta dok su se snage venecuelanske vlade približavale njihovom skrovištu. Satima kasnije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on i desetak drugih su bili mrtvi”, navodi se.

Njujork tajms piše da je Peres poslednje godine proveo kao heroj sa filmskog platna, ostatak vremena je bio pravi pobunjenik, a mnoge dane je proveo šaljući šifrovane poruke američkom listu.

"Borim se za slobodu zemlje, za bolje sutra. Najmanje se bojim smrti. To nije strah od smrti već strah od neuspeha, od izneveravanja ljudi", pisao je Peres.

U tekstu se dodaje da je posle leta helikopterom postao zaštitno lice sve većeg nezadovoljstva naroda.

“Bio je hrabar policajac koji je prebegao i pozvao druge da mu se pridruže, ali pobuna nikada nije izbila. Njegovom besu se pridružio bes hiljada drugih državljana Venecuele koji su izašli na ulice kako bi protestovali protiv predsednika Nikolasa Madura. Nedelju dana pre leta helikopterom, njegovog brata su na smrt izboli kriminalci, kako bi mu uzeli mobilni telefon”, navodi se u tekstu.

Podseća se da je Peres poleteo u helikopteru 27. juna, te da je morao prinudno da sleti na polje, posle čega je lokalno stanovništvo pozvalo policiju.

“Postao je begunac. Njegovi pozivi ljudima da se pobune bili su uzaludni. Maduro je 30. jula dodatno konsolidovao svoju vlast raspustivši zakonodavstvo. Ulice je čuvala vojska i javna okupljanja su zabranjena. Protesti su gotovo u potpunosti nestali. Peresov put ga je još više izolovao i sa grupom od 50 pristalica je počeo da se krije. Vlada je Peresovu grupu predstavila kao opasne pobunjenike koji su pokušali da ubiju ljude tog dana pred Vrhovnih sudom i ta optubža je Peresa bolela do samog kraja. Tada, u zoru 15. januara, Peres je postavio snimak na svoj Instagram nalog. Vladine trupe su ga pronašle. U početku se na snimku ne čuju pucnji. Peres poziva na razgovor majora koji stoji ispred. Svi deluju mirno. Onda izbija haos. Peres gleda u telefon a krv mu kaplje u desno oko. Poziva građane Venecuele da odmah izađu na ulice. Zid je pun rupa od metaka, a pucnji se čuju u pozadini. Na jednom snimku, Peres priznaje da mu je vreme isteklo”, navodi se u tekstu.

Peres i šestorica njegovih saboraca su sledećeg jutra pronađeni mrtvih.
Pogledaj vesti o: Dodela Oskara 2013

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.