Izvor: Nezavisne Novine, 21.Dec.2016, 22:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmlađi psihoterapeut na svijetu

Ako vam je potreban savjet ili pomoć psihoterapeuta, a niste pri parama, onda je pravo rješenje Ciro Ortiz, 11-godišnjak koji ima svoj mali štand na ulazu u njujorški metro. Za petominutne sesije savjetovanja on naplaćuje skromnih dva dolara.

On nije svaki dan u metrou, već isključivo nedjeljom. Uglavnom se nalazi na "Bedford L" ulazu, gdje rasklopi svoj stolić i okači kartonski natpis: "Savjeti od dva dolara." Vjerovali ili ne, ali ljudi zaista prilaze i slušaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << njegove "mudrolije", i svi sa osmijehom odlaze od njega. Ortiz kaže da ga pitaju o svemu i svačemu; od ljubavnih jada pa do savjeta za karijeru. Štaviše, spektar pitanja je zaista širok pa su ga tako znali pitati i da li da glasaju za Donalda Trampa.

"Da budem iskren, ja i  ne zarađujem dovoljno", kaže Adam, dječakov otac, i dodaje: "Jedno veče je bio baš inspirisan i pitao me da li može da isproba jednu svoju ideju. Ideja nam se svima svidjela i već narednog dana  on je počeo sa savjetovanjem", kaže dječakov otac. Na iznenađenje svih, Ortiz je postao izuzetno popularan kod prolaznika i neki od njih su mu postali "stalni klijenti". Kaže da dnevno zaradi i do 50 dolara, ali naglašava da novac nije to što ga motiviše. Naime, u školi je stalno bio meta nasilnika, koji su ga provocirali svakodnevno. Upravo ta životna situacija bila je njegov pokretač, koji mu je dao snagu da podigne svoj štand i dijeli savjete kako se izboriti sa problemima savremenog doba.

Uz sve to, ispostavilo se da je mladi Ortiz izuzetno dobar u davanju savjeta pa se mnogi vraćaju da popričaju s njim. Otac priznaje da je prvih nekoliko sesija bio izuzetno nervozan, ali je nervoza ubrzo nestala. "Poslije nekoliko sesija znao je razdragan dolaziti kući, prepričavajući nam kakve je fantastične ljude upoznao. Zapravo, tokom tih svojih sesija on je upoznao i neke nove prijatelje", kaže Cirov otac.

Obično ga pitaju o stvarima koje ih zbunjuju u životu, a kako je njegov mladi mozak potpuno oslobođen bilo kakvih problema, on im zna dati najjednostavniji i najbolji mogući odgovor. "Pitaju me svašta, od problema u životu pa do toga za koga će glasati. Ono što je tim ljudima potrebno jeste jednostavan odgovor i rješenje, jer im je dosta komplikovanih stvari u životu", kaže Ciro.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.