Na današnji dan, 25. novembar

Izvor: B92, 25.Nov.2023, 01:16

Na današnji dan, 25. novembar

1120 - Vilijam Adelin, jedini zakoniti sin engleskog kralja Henrija I se udavio nakon brodoloma Belog broda, što je dovelo do osamnaestogodišnjeg građanskog rata.

1491 - Okončan je Granadski rat potpisivanjem mira i Granade između Kraljevine Kastilje i Aragona i Granadskog emirata.

1783 - Poslednji britanski vojnici su napustili Njujork, nakon završetka Američkog rata za nezavisnost.

1795 - Poslednji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poljski kralj Stanislav Ponjatovski je bio prisiljen da abdicira nakon Treća deoba Poljske.

1884 - U Sent Luisu u američkoj državi Misuri Džon Majenberg patentirao je mleko u prahu; Otvoren je prvi tečaj engleskog jezika u Velikoj školi u Beogradu.

1915 - Vrhovna komanda srpske vojske u Prvom svetskom ratu donela je odluku o povlačenju trupa preko Crne Gore i Albanije.Nakon okončanja dejstva u dolini Velike i Južne Morave(Bitka na Moravi (1915)),u povlačenju vojnika praćenih izbeglicama, život je izgubilo više od 240.000 ljudi. Na Krf je savezničkim brodovima prebačeno 135.000 vojnika, koji su oporavljeni i reorganizovani nastavili borbe na Solunskom frontu naredne godine.

1918 - Velika skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu donela odluku o prisajedinjenju Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji.

1936 - Nemačka i Japan su potpisale Antikominterna pakt kojim su se obavezale na borbu protiv širenja komunizma.

1941 - Poginulo je 848 britanskih mornara kada je nemačka podmornica potopila britanski ratni brod "Baram" u Drugom svetskom ratu.

1943 - U Mrkonjić-Gradu je održano prvo zasedanje Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine.

1952 - U pozorištu u Londonu je prvi put izvedena Mišolovka Agate Kristi, koja neprekidno izvodi više od 60 godina.

1965 - Vojnim udarom pod vođstvom generala Žozefa Mobutua u Kongu je zbačen sa vlasti predsednik Žozef Kasa-Vubu. Kasnije je proglašena Demokratska Republika Kongo, 1971. naziv je promenjen u Republika Zair, a njen predsednik je uzeo ime Mobutu Sese Seko.

1969 - Član "Bitlsa" Džon Lenon vratio je titulu Reda Britanske Imperije koju mu je 1965. dodelila kraljica Elizabeta II, u znak protesta zbog podrške Velike Britanije agresiji SAD u Vijetnamu i britanske politike u nigerijskoj provinciji Bijafra.

1970 - Japanski pisac Jukio Mišima, je počinio javno ritualno samoubistvo (harakiri), u znak protesta protiv "vesternizacije" Japana.

1975 - Surinam dobio nezavisnost od Holandije.

1992 - Parlament Češke je glasao za podelu Čehoslovačke na posebne države Češku i Slovačku od 1. januara 1993.

1996 - Više od 100.000 ljudi protestovalo je ulicama Beograda zbog sudskog poništavanja pobede opozicione koalicije "Zajedno" na lokalnim izborima, optužujući predsednika Slobodana Miloševića da je pokrao izbore.

2001 - Američka kompanija "Edvansd sel tehnolodži" saopštila je da je klonirala ljudski embrion. Prema izjavi naučnika dostignuće će biti korišćeno u medicini, a ne za kloniranje ljudskog bića.

2002 - Predsednik Crne Gore Milo Đukanović podneo je ostavku. Dan kasnije predložen je za mandatara nove crnogorske vlade; UNMIK preuzeo kontrolu nad opštinskom administracijom u severnom delu Kosovske Mitrovice, koju su do tada kontrolisali Srbi. Time je nakon tri godine i pet meseci međunarodna zajednica uspostavila vlast na čitavoj teritoriji Kosova.

2013 - Izašao je treći album grupe Van direkšon, pod nazivom Midnight Memories.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.