Na Wall Streetu oprez, indeksi blago porasli

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Nov.2019, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na Wall Streetu oprez, indeksi blago porasli

NEW YORK - Na Wall Streetu se jučer trgovalo oprezno zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine, pri čemu su burzovni indeksi blago porasli i dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

Dow Jones ojačao je 31 bod ili 0,11 posto, na 28.036 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,05 posto, na 3.122 boda, a Nasdaq indeks 0,11 posto, na 8.549 bodova.

Na najvećoj svjetskoj burzi nastavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << je pozitivni niz od prošloga tjedna, kada su cijene dionica porasle zahvaljujući porukama iz Washingtona da je trgovinski dogovor s Pekingom blizu.

No, nakon telefonskih razgovora u petak na visokoj razini, uključujući Liu Hea, zamjenika kineskog premijera, Roberta Lighthizera, trgovinskog predstavnika SAD-a, te Stevena Mnuchina, ministra financija SAD-a, kineski državni mediji izvijestili su samo da su dvije strane održale konstruktivne razgovore.

Ulagače je ponešto oraspoložila odluka Washingtona o produljenju dozvola američkim kompanijama za poslovanje s Huaweijem, kineskim proizvođačem telekomunikacijske opreme koji je u svibnju uvršten na tzv. 'crnu listu', pa treba tražiti posebne dozvole od vlade za trgovanje s američkim kompanijama.

No, ulagače je pokolebalo izvješće televizijske postaje CNBC da je raspoloženje u Pekingu u vezi sporazuma pesimistično jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne pristaje na uklanjanje dosad uvedenih carina na uvoz kineskih proizvoda.

„U fokusu ulagača su trgovinski pregovori jer još nije jasno mogu li Kina i SAD postići dogovor. Da se dogovor može postići lagano, pa postigli bi ga puno prije", kaže David Lefkowitz, strateg u tvrtki UBS Global Wealth Management.

S obzirom na to da nije bilo vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, nije bilo razloga ni za agresivniju kupnju ili prodaju dionica, kaže Lefkowitz.

U sedam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u nekretninskom i potrošačkom, koji se smatraju defenzivnim sektorima.

Najviše su, pak, pale cijene dionica u energetskom sektoru, oko 1,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

„Ulagači su strpljivi jer ne žele gurati indekse na nove rekordne razine dok situacija u vezi trgovinskih pregovora ne bude jasnija", kaže Michael O'Rourke, strateg u tvrtki JonesTrading.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,07 posto, na 7.307 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,26 posto, na 13.207 bodova, a pariški CAC 0,16 posto, na 5.929 bodova.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Azijska tržišta: Investitori oprezni, indeksi blago porasli

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Nov.2019

TOKIO - Na azijskim se burzama danas trguje oprezno, kao i dan prije na Wall Streetu, zbog neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a, dok su kineska tržišta ojačala jer se ulagači nadaju dodatnim poticajnim gospodarskim mjerama...MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.