NYT:U BiH traže nekorumpiranu vlast

Izvor: B92, 11.Feb.2014, 20:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NYT:U BiH traže nekorumpiranu vlast

Njujork -- Frustracije i gnev građana BiH korumpiranom državom pokrenuli su proteste u kojima se ispoljio jaz između demonstranata i političke elite, piše Njujork tajms.

Prenoseći atmosferu s protesta, list piše da demonstranti traže "novu vladu eksperata, mladu i, iznad svega, nekorumpiranu".

List navodi da je Dejtonskim mirovnim sporazumom u BiH stvoren komplikovan državni sistem, ali i da su "Bosanci dodali nove slojeve kompleksnosti originalnom planu koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ušančio političku elitu dok je često sprečavao ekonomski razvoj".

"Bosna se muči pod najnezgrapnijim političkim sistemom u Evropi, stvorenim Dejtonskim mirovnim sporazumom kojim je okončano masovno krvoproliće u zemlji. Od tada, vlada nije uspela da ostvari napredak ili ništa više osim krhkog mira", navodi Njujork tajms.

Objašnjavajući situaciju u BiH list navodi da tamošnji politički sistem omogućava desetinama političkih stranaka finansiranje od države i da je raširena birokratija - muslimansko-hrvatski i srpski entitet, tročlano predsedništvo, 10 kantonalnih uprava i desetine opština - vladu učinila daleko najvećim poslodavcem u zemlji.

U izveštaju s jučerašnjeg protesta u Sarajevu se navodi da su demonstrani usmerili svoje nezadvoljstvo ka političarima za koje smatraju da rade samo za sebe i da su korumpirani.

Nezadovoljna omladina i nedavno otpušteni radnici pobunili su se prošle nedelje u Tuzli, bivšem industrijskom središtu na severu BiH, čime su pokrenuti protesti širom etnički izmešanih delova muslimansko-hrvatske federacije, dok je daleko manje nemira bilo u Republici Srpskoj, "koja generalno ima manje slobode izražavanja", navodi Njujork tajms.

Preko društvenih medija se ispoljila frustracija i gnev korupcijom države, sto je dovelo do "demonstracija u kojima je jaz između demonstranata i političke elite opipljiv i pomalo podseća na daleko veće antivladine proteste u Ukrajini", navodi Njujork tajms.

BiH je dobila milijarde dolara u pomoći i strani zvaničnici i snage su poslate da se zemlja vrati mirnom zivotu. U poređenju sa situacijom pre 18 godina, ima napretka, ali je daleko od onoga cemu su se nadali zapadni donatori i lideri, ocenjuje njujorški list.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.