Mrkić: Stav Srbije uvažava se u svetu

Izvor: RTS, 27.Sep.2013, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mrkić: Stav Srbije uvažava se u svetu

U svetu se sada više vodi računa o stavovima Srbije, rekao ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić posle brojnih susreta na marginama Generalne skupštine UN. Tome pomaže Briselski sporazum koji hvale i oni koji su priznali nezavisnost Kosova i oni koji to nikada neće uraditi, kaže Mrkić.

Posle brojnih susreta na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić kaže da se u svetu više vodi računa o stavovima Srbije.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njegovim rečima, tome pomaže Briselski sporazum koji hvale i oni koji su priznali nezavisnost Kosova i oni koji to nikada neće uraditi.

"Mi šaljemo poruku da Srbija želi da sprovede ono što je prihvatila, ali doslovce. Mora da se poštuje svako slovo Briselskog sporazuma, ne samo s jedne strane, nego sa obe strane i da to bude potvrđeno u svakodnevnoj praksi, da bismo mogli da idemo dalje u takozvanoj normalizaciji", rekao je ministar Mrkić.

Na pitanje koliko je Srbija posle ovogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine UN bliža EU i većem ugledu u svetu, Mrkić ističe da je Srbija već "unutra".

"Odgovor na to pitanje dala je Ketrin Ešton u razgovoru sa predsednikom Tomislavom Nikolićem. Srbija je praktično već unutra, u toj grupaciji zemalja, u toj evropskoj porodici i mi sada obavljamo poslove koji inače postoje u tim porodicama. Idemo da obavimo svoj deo posla", rekao je Mrkić.

Kako kaže, tu ne postoje nikakva odstupanja, već se u slučaju Srbije radi samo o napornom poslovanju, zato što se moramo upodobiti standardima koji inače postoje za sve druge članove porodice.

Unapređeni odnosi sa UAE 

Ministar Mrkić i ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdul Bin Zajed Bin Sultan al-Nahjan ocenili su danas u Njujroku da su odnosi dve zemlje doživeli uspon nezabeležen do sada.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, dogovoreno je da ministar UAE početkom sledeće godine dođe u zvaničnu posetu Beogradu.

"Ocenjeno je da su naši odnosi u kratkom roku doživeli uspon koji je nezabeležen u saradnji dve države, pre svega zahvaljujući prijateljstvu i zajedničkim vizijama prestolonaslednika šeika Abdula Bin Zajeda Bin Sultana al Nahjana i prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića", navodi se u saopštenju.

Minisar UAE je u razgovoru s Mrkićem zahvalio na relaksaciji viznog režima i izrazio priznanje državnom vrhu Srbije zbog politike prema Albancima na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.