Mineapolis se oprostio od Džordža Flojda

Izvor: RTS, 04.Jun.2020, 17:09

Mineapolis se oprostio od Džordža Flojda

Uglavnom mirni protesti širom SAD zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda traju već deseti dan. Prva komemoracija za Flojda održana u Mineapolisu. Zakonodavci mnogih država SAD preispituju akte koji regulišu policijske procedure i sistemske nejednakosti.
Porodica Džordža Flojda priredila je u Mineapolisu prvu komemoraciju koja će se održati u još dva američka grada, posle višednevnih protesta >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zbog brutalnog ubistva Afroamerikanca kojim se zahtevaju reforme u radu policije kao i okončanje sistemskog rasizma, prenosi Njujork tajms.

Govoreći pred okupljenima Džordžov brat, Terens Flojd ponovio je poziv da se protestuje mirno.
"Reći ću samo jedno – ponosan sam na proteste, ali nisam ponosan na uništavanje", poručio je Terens Flojd i dodao da njegov brat nikada ne bi bio za nasilje. 
Gradonačelnik Mineapolisa Džejkob Frej kleknuo je i zaplakao pored kovčega Džordža Flojda na početku komemoracije.
Zvaničnom odavanju pošte Flojdu prisustvovao je i aktivista za ljudska prava i baptistički sveštenik Džesi Džekson. Poznat je svom učešću u oslobađanju zarobljenih američkih vojnika tokom NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine.

Mnogi su se obradovali zbog podizanja optužnice protiv ostale trojice policajaca koja su učestvovala u hapšenju kada je njihov kolega Derek Šovin gotovo devet minuta svojim kolenom pritiskao vrat Džordža Flojda.
"Ovo je značajan korak napred na putu ka pravdi i zahvalni smo što je ovaj važan korak preduzet pre Džordžove sahrane", rekao je advokat porodice Ben Kramp. 
Ogorčenje postupanjem policije prilikom hapšenja Flojda već su naveli zakonodavce u mnogim državama da razmotre propise čijim bi se izmenama preispitale policijske procedure i sistemske nejednakosti.
Mere koje se razmatraju uključuju zabranu držanja za vrat koji može izazvati gušenje u Koloradu, predlog zakona koji ima za cilj minimiziranje upotrebe smrtonosne sile u Viskonsinu i potencijalno ukidanje 24-godišnje zabrane kalifornijske afirmativne prakse uzimanja u obzir pola i rase prilikom prijema na fakultet i ugovaranju i zapošljavanju u javnom sektoru.
Senatori iz redova demokrata održali su poštu Flojdu u trajanju od osam minuta i 46 sekundi koliko je policajac Šovin držao svoje koleno na vratu ubijenog Afroamerikanca.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam rekao je da je dao nalog nadležnim službama da da naprave plan za uklanjanje spornog spomenika generalu vojske Konfederacije Robertu Liju u Ričmondu.
"Spomenik je već tu dugo vremena. Bilo je pogrešan i ranije, pogrešan je i sada, tako da ćemo ga skloniti", naveo je Nortam.
Spomenik Konfederacije u najvećem gradu Alabame razlupan je i išaran u ponedeljak tokom protesta zbog smrti Flojda. 
Službeni patolozi okruga Henepin kažu da je Flojdovo srce stalo kada su ga policajci pritisli uz zemlju i navode da je ubijeni Afroamerikanac bio srčani bolesnik i da je imao visok krvni pritisak.
Nezavisna autopsija, koju je tražila porodica ubijenog Džordža Flojda, prethodno je pokazala  da je on umro od gušenja koje je izazvao pritisak na vrat.
Američki sekretar odbrane Mark Esper poništio je raniju odluku Pentagona da iz Vašingtona oko 200 vojnika pošalje u matične baze.
Vojni sekretar Rajan Mekarti rekao je za AP da je do promene došlo nakon Esperovog sastanka u Beloj kući.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.