Konferencija o Nikoli Tesli u Njujorku

Izvor: Politika, 05.Jan.2013, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o Nikoli Tesli u Njujorku

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – „Zašto je Tesla važan”, naziv je trodnevne konferencije posvećene Nikoli Tesli, koja danas počinje u Njujorku, u hotelu „Njujorker”, u kome je jedan od najvećih tehnoloških genija 20. veka proveo poslednjih 10 godina života i gde je 7. januara 1943. i umro.

Konferencija se održava na dan kad se obeležava 70 godina od njegove smrti i kako je za „Politiku” izjavila Marina Švabić, izvršna direktorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << američke Naučne fondacije „Tesla”, njena misija je da pokaže koliko je Tesla ne samo važna istorijska ličnost nego zašto je relevantan i danas. „Tesla je deo naše svakodnevice: od naizmenične struje, preko bežičnog prenosa podataka, daljinskog upravljanja”, kaže direktorka Švabić.

Radovi koji će biti izneti na konferenciji bave se Teslinim životom i radom, zloupotrebama njegovih patenata, rada i imena, a učesnici će posetiti i njegovu laboratoriju na Long Ajlandu, otkupljena prošle godine, zahvaljujući inicijativi mladog Amerikanca Meta Ilmana, novcem koji je u rekordnom roku prošlog avgusta prikupljen dobrovoljnim prilozima preko interneta.

Na skupu će biti dodeljene i ”Nagrade Teslinog duha”: glavna, za životno delo u oblasti promocije Nikole Tesle dodeljena je Dr Ljubu Vujoviću, predsedniku  ”Memorijalnog društva Tesla” iz Njujorka. Učesnicima konferencije inače će se obratiti i Vuk Jeremić, predsednik Generalne skupštine UN, kao i Džejn Alkorn, predsednica ”Tesla naučnog centra” koji se osniva na mestu Tesline nekadašnje laboratorije.

M. M.

objavljeno: 05.01.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.