Ko stoji iza terorističkih akcija u Oslu?

Izvor: Vostok.rs, 23.Jul.2011, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko stoji iza terorističkih akcija u Oslu?

23.07.2011. -

Predsednik RF Dmitrij Medvedev je izrazio saučešće kralju i premijeru Norveške u vezi sa terorističkom akcijom. Najodlučnije osuđujemo te monstruozne zločine, koji nemaju ni objašnjenje, ni opravdanje. Uvereni smo da će njihovi organizatori i izvršioci dobiti zaslužnu kaznu u skladu sa strogim zakonima, - istakao je Medvedev u svom telegramu.

Dvostruka teroristička akcija u Oslu je norveški scenario napada na Nju-Jork i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vašington 11. septembra 2001. godine. To je najpopularnija ocena događaja u petak uveče u glavnom gradu jedne od najrazvijenijih i najstabilnijih zemalja u svetu.

Žrtve eksplozije kod kompleksa vladinih zgrada u centru prestonice je postalo 7 ljudi – kako saopštavaju VVS, svi su bili članovi aparata vlade. Pucnjava u omladinskom centru na ostrvu blizu Osla je oduzela život 84 ljudi. Taj se broj može povećati: desetine je ranjeno, te su mnogi u teškom stanju. Premijer Norveške Jens Stoltenberg, koji je na čelu Radne stranke, - upravo njoj pripada taj logor, nije postradao.

Vlasti su odmah posle terorističke akcije pozvali stanovnike i goste da napuste centar Osla i inače ostanu kod kuće. Preporučeno je ograničavanje korišćenja mobilnih sredstvava za vezu i nepovlađivanje panici. Bilo je takođe odlučeno zatvaranje granica zemlje. Već je uhapšen osumnjičeni za pucnjavu na ostrvu – to je Anders Brejvik, etnički Norvežanin koji ima desničarske poglede. Njegova veza s eksplozijom ne izaziva sumnju. Prema podacima policije, njega su videli na licu mesta u momentu eksplozije.

Premijer Norveške Jens Stoltenberg je nazvao nacionalnom tragedijm ono, što se desilo u zemlji. Veći užas Norveška nije osetila od momenta završetka Drugog svetskog rata, - rekao je on prilikom konferencije za štampu i podvukao.

Norveška je osetila dva monstruozna i krvava napada. Još ne znamo ko nas je napao, mnogo toga još nije razjašnjeno, Nismo se nikad suočavali s takvom surovošću. Neko nas je izazvao. Možda to još nije kraj, ali smo spremni da pružimo otpor. Norveška je uvek ujedinjena u tiškim trenucima.

U ovom teškom trenutku iskreno smo solidarni i saosećamo s prijateljskim norveškim narodom. To se govori u telegramu saučešća predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva kralju Norveške Haraldu Petiom i premijeru zemlje. Šef ruske države je osudio ubistva civila, nazvavši te akcije monstruoznim zločinima za koje nema ni objašnjenje, ni opravdanje.

Rusija je spremna da pruži Norveškoj neophodnu pomoć, govori se, između ostalog, u telegramu saučešća premijera Rusije Vladimira Putina.

Moskovljani nose cveće ka zgradi ambasade Norveške u Moskvi. Prvi buketi i zapaljene sveće kod vrata diplomatske misije su se pojavili ujutro u subotu. Kraljevska zastava Norveške je na zgradi ambasade na pola koplja. Moskovska policija je, sa svoje strane, još u petak uveče pojačala stražu kod ambasade.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.