Kikiriki u trudnoći - rizik od alergije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Nov.2010, 03:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kikiriki u trudnoći - rizik od alergije

NJUJORK -

Deca majki koje su u trudnoći jele previše kikirikija možda imaju povećane izglede da postanu alergična na tu vrstu koštunjavog voća, tvrde američki stručnjaci iz njujorške Škole medicine Maunt Sinaj.

Što više kikirikija trudnica konzumira, to je veći rizik da se ispolji ova vrsta ozbiljne i potencijalno fatalne alergije, koja trenutno pogađa oko jedan odsto dece u SAD, upozorava američki tim, a prenosi Rojters.

Do ovih zaključaka njujorški >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stručnjaci su došli analizirajući 500 beba starosti od tri do 15 meseci, na pet lokacija u SAD. Bilo je verovatno da ove bebe pate od alergije na mleko ili jaja, ali ne i na kikiriki. Većina njih dotad nije ni okusila kikiriki.

Pokazalo se da je više od četvrtine ovih beba ispoljilo jaku osetljivost pri testiranju na kikiriki, pri čemu su deca majki koje su ga jele tokom trudnoće bile pod otprilike trostruko većim rizikom da ispolje taj predznak moguće alergije.

S druge strane, ispostavilo se da majčino konzumiranje kikirikija tokom dojenja nije povećavalo rizik od alergije na te orašaste plodove kod beba.

Skot Ziherer, vođa njujorškog tima, napominje da njihova studija nije ukazala na nedvosmislen uzročno -posledični odnos, kao i da utvrđivanje osetljivosti na kikiriki nije isto što i dijagnoza alergije.

Zbog toga će njujorški tim da nastavi da prati decu koja su učestvovala u toj studiji, da bi utvrdio da li će se alergije zaista razviti i da li će biti privremene ili trajne.

U poslednjih desetak godina, preporuke američkim trudnicama u vezi s konzumiranjem kikirikija su varirale.

Američka akademija pedijatara je 2000. izdala saopštenje kojim se trudnicama preporučuje da pokušaju da izbegnu jedenje kikirikija tokom trudnoće i kasnije tokom dojenja, ukoliko je neko od roditelja ili braće i sestara patio od alergije na to koštunjavo voće. Ova preporuka je, međutim, povučena 2008.godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oprezno sa davanjem antibiotika bebama

Izvor: Blic, 03.Nov.2010

Bebe koje su lečene antibioticima zbog zapaljenja srednjeg uha ili drugih infekcija, su možda pod povećanim rizikom da u detinjstvu obole od neke zapaljenske bolesti creva (IBD), ukazuje kanadska studija, obavljena na Univerzitetu Manitobe...Kanadski tim je utvrdio kako je među 36 dece, prosečne...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.