JPMorgan: Kraj globalne dominacije dolara

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Jul.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

JPMorgan: Kraj globalne dominacije dolara

NEW YORK – Američki dolar će se suočiti sa teškoćama da ostane vodeća međunarodna valuta u idućim desetljećima jer će rastuća moć azijskih ekonomija narušiti njegovu lidersku poziciju, predviđa američka banka JPMorgan.

„Američki dolar je već gotovo jedno stoljeće dominantna rezervna valuta u svijetu“, naveo je strateg te banke Craig Cohen, u izvještaju objavljenom ranije ovog meseca.

Životni vijek mnogih drugih valuta je okončan tijekom >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << povijesti uslijed premještanja globalnih ekonomskih centara, koji se sada sele prema Aziji, ističe strateg. Iako se kinesko stjecanje statusa globalne supersile smatra jednim od ključnih faktora ovog premještanja, to nije i jedini razlog.

Naime, cjelokupna Azijska ekonomska zona – od Arapskog poluotokas i Turske na zapadu do Japana i Novog Zelanda na istoku, i od Rusije na sjeveru do Australije na jugu – sudjeluje s dvije trećine u globalnom ekonomskom rastu i čini 50 posto globalnog BDP-a.

Rastuća kupovna moć te regije povećat će broj nedolarskih transakcija, što će umanjiti status dolara kao rezervne valute i udariti temelj da on bude „smijenjen“ kao dominantna međunarodna valuta, ocenjuje američka banka.

„Drugim riječima, u narednim desetljećima smatramo da će svjetska ekonomija prijeći s dominacije SAD i američkog dolara u sistem u kojem će Azija posjedovati veću moć“, zaključuje JP Morgan.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.