Izrael da podrži vladu Egipta

Izvor: B92, 20.Avg.2013, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izrael da podrži vladu Egipta"

Tel Aviv -- Izraelski eksperti smatraju da bi Izrael trebalo, iza scene i da to ne objavljuje, da lobira u vladama SAD i Evrope za vladu u Egiptu, koja ima podršku vojske.

Izraelski mediji podsećaju da je Njujork tajms, pozivajući se na jednog izraelskog zvaničnika, objavio u subotu da Izrael agresivno lobira za egipatski režim, jer je to najbolja opcija u ovom trenutku.

Jedan drugi, takođe nemenovani zvaničnik, izjavio je za izraelske medijie da se Izrael brine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će u Egiptu zavladati haos, a radi se o susednoj zemlji, prvoj s kojom je jevrejska država sklopila mir još 1979. godine.

Mordehaj Kedar, direktor centra za bliskoistočne studije i islam i saradnik Centra Begin Sadat za stratreške studije, izjavio je da Izrael zapravo trebalo tiho da lobira za međunarodnu podršku generalu Abdelu Fatahu al Sisiju, šefu egipatske armije.

Izrael bi trebalo da pomogne novom režimu onako kako može iza scene, ako je režimu potreban zajam, Izrael trebalo da ga nabavi, ako je potrebna pomoć u hrani, morao bi da je obezbedi. Međutim, na Bliskom istoku, koga god Izrael podržava, gubi legitimitet, upozorio je Kedar.

Ako želimo da podržavamo stranu A, trebalo bi da kažemo da podržavamo stranu B i strana B će izgubiti legitimitet, pa će A bolje proći. Naš poljubac je poljubac smrti, smatra Kedar.

On je naglasio da objavljivanje takve vrste diplomatije ne donosi samo kritike islamista, već može dovesti i do terorističkih napada i povećati njihovu motivisanost da deluju protiv Izraelaca.

Čak Frajlih, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Izraelu, ocenio je da je Njujork tajms "naduvao priču", tako da izgleda da kampanja lobiranja predstavlja ogromnu operaciju, a radi se o nečem što je ubičajeno za svaku zemlju suočenu s krizom.

Za Izrael to je ključno pitanje i naravno mora da se okrene svakom ko na to ima uticaja, smatra on.

Frajlih se slaže da bi Izrael morao da deluje tiho, ali da se ne može izbeći zainteresovanost za stav te zemlje.

Prema njegovim rečima, Sisi ne želi da se obelodani da Izrael lobira za njega, a Muslimanska braća će to iskoristiti.

Frajlih je rekao da Izrael takođe ne želi da SAD prekinu pomoć Egiptu, što će smanjiti američki uticaj, ma kakav on bio, na režim.

Vojska je jedina strana koja drži zemlju stabilnom za mir s Izraelom, reako je on i ocenio da su Muslimanska braća u osnovi nedemokratska organizacija.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan je danas optužio Izrael da stoji iza svrgavanja predsednika Egipta Mohameda Morsija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.