Izračunajte koliko će vaše dete biti visoko

Izvor: Radio 021, 16.Jan.2016, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izračunajte koliko će vaše dete biti visoko

Nedavno je Njujork tajms objavio jednostavnu formulu koja može predvideti buduću visinu vašeg deteta.

Formula, koja datira još od istraživanja iz sedamdesetih godina prošlog veka, predviđa da će većina dece (ali ipak ne sva) dostići visinu koja se otprilike može izračunati na osnovu visine njihovih roditelja.

Ako želite da izračunate visinu dečaka, formula glasi: visina majke + visina oca + >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << 13 centimetara / 2 = visina sina.

Za predviđanje visine devojčice, formula glasi: visina majke + visina oca - 13 centimetara / 2 = visina kćeri.

Znači, za predviđanje visine dečaka zbraja se visina oba roditelja, dodaje se 13 centimetara i deli s 2, a za devojčice se zbraja visina roditelja, oduzima 13 centimetara, pa se deli sa 2.

- Naravno, neće sva deca istih roditelja, čak ni ona istog pola, imati istu visinu. Visina u odrasloj dobi smanjuje se kod mlađe braće i sestara i mlađa deca rastu sporije. I drugi faktori su uključeni u rast, najviše ishrana, ali genetika određuje od 60 do 80 odsto maksimalne visine - ističu u Njujork tajmsu.

Autor: Alo

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.