Istraga o izraelskom napadu Gaze

Izvor: B92, 25.Avg.2014, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o izraelskom napadu Gaze

Bivša njujorška sutkinja Meri MekGouan Dejvis postavljena je za člana komisije koja će istraživati izraelsku ofanzivu na pojas Gaze.

Savet za ljudska prava je nju imenovao pošto je Amal Alamudin odbila nominaciju zbog drugih profesionalnih obaveza.

MekGouan Dejvis je bila i u komisiji iz 2008. godine, čije rezultate je Izrael odbacio, tako da se i sada očekuje negativna reakcija iz Tel Aviva nakon njenog imenovanja.

Savet za ljudska prava,sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sedištem u Ženevi, naredio je istragu u julu, što je naišlo na oštro protivljenje Izraela i SAD.

Odluka je doneta tokom maratonske sednice saveta, koji broji 47 zemalja članica i gde su se izraelski i palestinski delegati međusobno optuživali za ratne zločine.

Komisija za istragu osnovana je na osnovu rezolucije na inicijativu Palestine, koja ima posmatrački status u savetu, ali su zvaničnici UN rekli da je cilj da se pozabavi svim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava i humanitarnog zakona u Gazi, bez obzira koja je strana umešana.

"U obavljanju tog rada Komisija za istragu će imati za cilj da utvrdi činjenice na terenu i okolnosti kršenja ljudskih prava i počinjenih zločina kako bi identifikovala odgovorne," naveo je danas savet.

Izrael je osudio najavljenu istragu i kritikovao je, kao što je i ranije kritikovao istrage UN. Dejvis je bila sudija vrhovnog suda države Njujork od 1986. do 1998. godine i čuveni je ekspert za zakon o ljudskim pravima.

Godine 2004. i 2005. radila je u Avganistanu u kancelariji javnog branioca i takođe je učestvovala u projektima suđenja za ratne zločine u Sijera Leoneu, Kambodži i Ruandi.

Komisiju za Gazi predvodi kanadski međunarodni pravnik Vilijam Šabas i u njoj je takođe Dudu Diene iz Senegala.

Njihov zadatak je da izveštaj o istrazi predaju savetu do kraja marta sledeće godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.