Izvor: Nezavisne Novine, 07.Avg.2016, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iris Apfel - ikona stila i uspjeha (FOTO)

Avgusta 1921. godine Iris Apfel je rođena kao jedino dijete jevrejskog para Samjuela i Sedi Barel. Majka joj je držala butik, a otac je imao radnju za izradu ogledala.

 Upravo profesije roditelja su odredile njen dalji put, te se rano zainteresovala za modu i modnu industriju.

Još kao djevojka, Iris je studirala istoriju umjetnosti na Univerzitetu Njujork i uskoro je počela da radi za "Women's Wear Daily", a istovremeno je radila i kao dizajner enterijera >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za Elinor Džonson. Negdje krajem četrdesetih godina prošlog vijeka udaje se za svoju veliku ljubav; Karla Apfela, sa kojim zajedno otvara tekstilnu kompaniju "Old World Weavers". Njih dvoje su putovali svijetom i tražili originalne, upečatljive tekstile, stari nakit, ali i unikatne umjetnine. Kao rezultat tih putovanja nastala je jedna od najupečatljivijih kolekcija nakita i odjeće u Americi, čiji je ponosni vlasnik bila upravo Iris.

Njena klijentela je uglavnom bila poznata, uključujući i slavne ličnosti sa njujorške društvene scene, ali i poznate političare. Zapravo, ona je žena koja je uradila restauraciju dizajna Bijele kuće, a radila je za devet američkih predsjednika: Harija Trumana, Dvajta Ajzenhauera, Džona Kenedija, Lindona Džonsona, Ričarda Niksona, Džeralda Forda, Džimija Kartera, Ronalda Regana i Bila Klintona.

Ipak, uz sav uspjeh tokom svoje višedecenijske karijere, Iris je postala popularna tek 2000. godine, kada se počela pojavljivati na naslovnicama magazina, promovišući svoj jedinstveni stil, koji je kombinacija visoke mode i buvlje pijace.

Čak i nakon smrti njenog voljenog supruga, koji je umro prošle godine u 100. godini, za ovu ženu nema stajanja. Ona živi život punim plućima, a sve lakše podnosi uz izuzetan smisao za humor, po kojem je poznata. Ona i danas predaje mladim dizajnerima na Univerzitetu Teksas, a radi i na novim projektima, poput svoje autobiografije, koja će zasigurno biti sve samo ne dosadna.

"Ne možete krenuti u budućnost ako niste proživjeli prošlost."

"Učite dok odrastate, a ako ste inteligentni, ubrzo ćete shvatiti da u životu ništa nije besplatno, stvari plaćate na različite načine. Život, ljubav i sve ostale stvari u životu su pitanje principa; učite da radite s onim što imate. A danas ne postoji niko ko ne može uraditi nešto da bi samom sebi olakšao život."

O ljepoti

"Ako niste lijepe, onda morate naučiti da sebe učinite atraktivnom. Poznavala sam djevojke koje su u srednjoj bile prelijepe, ali kad su ostarile, postale su totalno nezanimljive, poput starih baba. A, to je zato što su se čitav život provlačile sa lijepim licima, a nisu radile na sebi, nikada nisu naučile da budu interesantne. Dakle, ako ste lišeni nekih stvari (poput ljepote), onda radite na sebi i kompenzujte to na neki drugi način."

O hrani

"Volim ukusnu, dobro pripremljenu hranu. Ali, ne jedem kolače. Zapravo, nekada i ne jedem dovoljno, ali mislim da je uvijek bolje jesti manje nego više. Zapravo, vjerujem da se ljudi razbolijevaju od prejedanja loših stvari. Jer, naše tijelo je kao mašina; ako u nju sipate pogrešnu tečnost, neće raditi i samo će odjednom zatrokirati."

O stilu

"Ja sam beznadni romantik. Stvari kupujem jer se zaljubim u njih. Nikada nisam kupila nešto jer je vrijedno, jer košta. Moj suprug je znao reći da ja znam posmatrati tkaninu sve dok ne čujem sve njene niti. I da, te niti mi pričaju svoju priču. Pjevaju mi svoju pjesmu. Kada nešto kupujem, moram osjetiti neku fizičku reakciju na to, mora biti nešto poput udara munje."
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.