Izvor: Nezavisne Novine, 13.Okt.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gutereš izglasan za genseka UN-a

NJUJORK - Generalna skupština Ujedinjenih nacija, koja broji 193 člana, izglasala je danas bivšeg premijera Portugala Antonija Gutereša za novog generalnog sekretara UN-a.

Države članice UN usvojile su rezoluciju kojom se Gutereš imenuje za prvog čoveka svjetske organizacije na period od pet godina, počev od 1. januara, prenijele su svjetske agencije.

Gutereš (67), koji je proteklih 10 godina bio šef agencije UN za izbjeglice, preuzeće funkciju generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << sekretara UN od Ban Ki-muna, kojem na kraju godine ističe drugi petogodišnji mandat.

Savjet bezbjednosti UN je prošle nedjelje jednoglasno nominovao Gutereša za nasljednika Ban Ki-muna.

Kandidat Srbije Vuk Jeremić bio je na posljednjem neformalnom glasanju u Savjetu bezbjednosti kao i u ukupnom zbiru glasova drugi iza Gutereša, od 13 ponuđenih kandidata, i prvi iz regiona istočne Evrope.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.