Džimi Karter: Ovakav je bio mladi Asad

Izvor: B92, 25.Okt.2015, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džimi Karter: Ovakav je bio mladi Asad

U svom članku u Njujork tajmsu, bivši predsednik SAD Džimi Karter ispričao je kakav je u mladosti bio aktuelni predsednik Sirije Bašar al Asad.

Prema rečima Džimija Kartera, on je znao Asada još dok je ovaj bio student u Londonu. Sećajući se svojih susreta sa sirijskim liderom, bivši američki predsednik SAD je rekao:

"Primetio sam da se Bašar nikad nije obraćao potčinjenima za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << savet ili informacije. Za Bašara al Asada je bilo skoro neverovatno da promeni svoje mišljenje, posebno pod pritiskom", piše on.

Obraćajući pažnju na aktuelna dešavanja na Bliskom istoku, političar je podsetio da je do početka protesta 2011. godine Sirija bila "dobar primer harmoničnih odnosa između mnogobrojnih i raznovrsnih etničkih i religijskih grupa, uključujući Arape, Kurde, Grke, Jermene, Asirce koji su bili hrišćani, Jevreje, sunite, šiite, alavite“.

Kada su protestanti tražili reforme, Asad je u tome video pokušaj smene zakonite vlasti i upotrebio nepotrebnu silu, navodi Karter.

Podržale su ga Oružane snage, kao i većina hrišćana, Jevreja, muslimana-šiita, alavita i druge kategorije stanovništva, dodao je on.

Zahtevi SAD da otpočne mirnu smenu vlasti Asada nisu se ispunili između ostalog i zbog karaktera sirijskog političara, smatra bivši predsednik.

Po njegovim rečima, "Karterov centar"“, čiji je on osnivač, pozivajući se na podatke višegodišnjih istraživanja, upozoravao je Vašington na slične napore.

O povodu operacije Vojno-kosmičkih snaga Rusije u Siriji Karter je naveo da su te akcije pojasnile izbor između "političkog procesa u kojem će režim Asada odigrati svoju ulogu i nastavkom rata u kojem će Islamska država postati još veća pretnja čitavom svetu".

Na pitanje kako može biti rešen politički konflikt u Siriji, političar je izrazio solidarnost sa pozicijom predsednika Rusije Vladimira Putina koji je ranije saopštio u razgovoru sa njim da mir u zemlji zavladati samo zajedničkim radom SAD, Rusije, Irana, Turske i Saudijske Arabije.
Pogledaj vesti o: Nju Jork,   London

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Džimi Karter: Ovakav je bio mladi Asad

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Okt.2015

NJUJORK - U svom članku u Njujork tajmsu, bivši predsjednik SAD Džimi Karter ispričao je kakav je u mladosti bio aktuelni predsednik Sirije Bašar al Asad...Prema riječima Džimija Kartera, on je znao Asada još dok je ovaj bio student u Londonu. Sjećajući se svojih susreta sa sirijskim liderom,...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.