Dan zahvalnosti u SAD uz jače bezbednosne mere

Izvor: VOA, 23.Nov.2017, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan zahvalnosti u SAD uz jače bezbednosne mere

U SAD se obeležava jedan od najvećih praznika - Dan zahvalnosti.  Amerikanci inače slave Dan zahvalnosti sa porodicom I prijateljima, uz obaveznu ćurku na stolu, gledanje prenosa parada I utakmica I prazničnom kupovinom. Ipak, javne proslave – poput “Macy’s” parade za Dan zahvalnosti u Njujorku, se održavaju pod pojačanim nadzorom. Parada u Njujorku održava se samo dve nedelje nakon terorističkog napada na Menhetnu. Iako nije bilo prijavljenih pretnji, rutu parade dugu 4 kilometra obezbeđivale su hiljade policajaca. Trampova poruka za Dan zahvalnosti  Predsednik SAD Donald Tramp zahvalio se pripadnicima američkih trupa širom sveta u poruci povodom Dana zahvalnosti. „Čast mi je da vam se obratim i zahvalim Bogu za slobodu i za heroje koji imaju hrabrosti da nas brane i da odbrane slobodu“, rekao je Tramp na video telekonferenciji. Predsednik, koji praznični vikend provodi na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi, u prazničkoj poruci je provukao I šta vidi kao uspeh američkih trupa u Iraku I Avganistanu. “Više se ne borimo samo radi reda”, rekao je Tramp povodom odluke iz avgusta da produži učešće SAD u ratu u Avganistanu. “Borimo se da bismo pobedili. A vi ste napravili neviđen preokret u protekla tri, četiri meseca.” Komandant američkih trupa u Avganistanu general Džon Nikolson ove nedelje je priznao da se 16godišnji sukob u Avganistanu ne pomera sa pat pozicije I da pobunjenici kontrolišu skoro isti deo teritorije I populacije kao I prošle godine. Ipak, američke snage su napredovale u borbi sa Islamskom državom u Iraku I Siriji. “Zaista pobeđujemo”, rekao je Tramp za Irak I istakao da prethodne američke administracije “nisu dozvoljavale trupama da pobede”. Običaji na Dan zahvalnosti Dan zahvalnosti se slavi sa porodicom I prijateljima. Prognoze su bile da će 49 miliona ljudi krenuti na put, million više nego prošle godine, pa će saobraćajne gužve na ovaj Dan zahvalnosti biti najveće u protekloj deceniji. Predsednik SAD Donald Tramp je pre nekoliko dana, tradicionalno “pomilovao” par ćurki koje ove godine nisu završile na prazničnim trpezama. Dan zahvalnosti takođe označava početak praznične kupovine u SAD. Posle tog praznika sledi Crni petak – dan poznat po velikim rasprodajama širom Amerike.    

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Parada za Dan zahvalnosti u Njujorku uz velike mere bezbednosti

Izvor: Beta, 23.Nov.2017

Parada povodom američkog praznika Dan zahvalnosti održana je danas u Njujorku u tradicionalnom stilu, uz balone, marširajuće orkestre i izvodjače s Brodveja, uz opsežne mere bezbednosti.U godini koju su obeležili teroristički napadi na skupove na otvorenom, njujorške vlasti navode da nemaju...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.