Budžet za Jeremića još nije utvrđen

Izvor: B92, 04.Jul.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Budžet za Jeremića još nije utvrđen

Beograd -- Povodom medijskih natpisa da će kancelariju Vuka Jeremića u Njujorku finansirati Vlada, iz njegovog kabineta kažu da budžet za to još nije utvrđen.

Koliko će građane Srbije koštati jednogodišnje predsedavanje Generalnoj skupštini UN još nije poznato jer konačan budžet za funkcionisanje kancelarija u Njujorku i Beogradu treba da odredi buduća vlada.

Kako je rečeno agenciji Beta u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kabinetu Vuka Jeremića koji je 8. juna izabran za predsedavajućeg 67. zasedanja Generalne skupštine UN, očekuje se da će konačan budžet za jednogodišnje predsedavanje Srbije "biti određen nakon sastava nove vlade, tj. budžetom za 2013. godinu".

Vlada Srbije jednoglasno je usvojila uredbu o osnivanju Kancelarije koja će pratiti rad Vuka Jeremića kao predsedavajućeg Generalnoj skupštini UN, ali se u njoj ne navodi koliko novca je potrebno za njeno finansiranje.

"U toj uredbi zapravo stoji da će direktor te kancelarije u roku od 15 dana biti dužan da jednom od sekretara vlade predloži sistematizaciju mesta. Posle toga će biti napravljena kalkulacija koliko sve to košta, a onda će se Vlada tom kalkulacijom baviti“, rekao je za B92 direktor vladine Kancelarije za medije Milivoje Mihajlović.

Na pitanje šta je sa računom od 7 miliona dolara koji je uzburkao javnost, Mihajlović je rekao da „to nije bilo na sednicama vlade“.

Po pravilima UN, objavljenim na sajtu svetske organizacije, ukupne troškove predsedavanja Generalanom skupštinom UN, uključujući i platu predsedavajućeg, određuje i snosi zemlja iz koje je on, a predsedavajući uživa privilegije zagrantovane pripadnicima UN.

Buduća vlada kaže da nisu spremni da aminuju trošak od 7 miliona dolara.

„Za SNS je neprihvatljivo da neko za 15.000 dolara iznajmljuje stan o trošku našeg naroda i da troši 30.000 mesečno za boravak u Njujorku. To u ovom trenutku država Srbija ne može da izdrži, a o bahatosti i osionosti neću ni da govorim", rekao je lider naprednjaka Aleksandar Vučić.

Nakon Jeremićevog izbora za predsedavajućeg, Vlada Srbije je 21. juna donela uredbu o osnivanju Kancelarije za praćenje poslova predsedavanja Generalnom skupštinom, a 26. juna za njenog direktora postavila Aleksandru Radosavljević.

Po pisanju beogradskog Blica, odlazećem premijeru Mirku Cvetkoviću predstavljen je predračun po kojem će Srbija za godinu dana predsedavanja Generalnom skupstinom UN platiti iz svog budžeta sedam i po miliona evra.

U Jeremićevom kabinetu međutim ukazuju da postupak formiranja Kancelarije koja će raditi u Beogradu u okviru Generalnog sekretarijata Vlade Srbije još nije okončan, te samim tim nisu definisani ni troškovi jednogodišnjeg predsedavanja.

Kancelarija još ne raspolaže sredstvima i nije definisana nijedna budžetska pozicija, pa samim tim ni konačan iznos bilo čije zarade ni ostalih troškova, navode Jeremićevi saradnici.

Prema Vladinoj uredbi, Kancelarija je služba Vlade i obavlja stručne i operativne poslove u praćenju poslova predsedavanja Generalnom

skupštinom UN za sve vreme trajanja predsedavanja predstavnika Srbije.

Direktor Kancelarije odgovoran je Vladi i generalnom sekretaru Vlade i državni je službenik na položaju.

U skladu sa Uredbom, generalni sekretar vlade treba da do 8. jula, na predlog direktora Kancelarije, donese pravilnik o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.