Benksi na rasprodaji za 60 dolara

Izvor: B92, 14.Okt.2013, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Benksi na "rasprodaji" za 60 dolara

Poznati engleski grafiti umetnik Benksi, poznat po tome što njegovi radovi na aukcijama dostižu i do nekoliko stotina hiljada dolara, napravio je u Njujorku "rasprodaju" nekih od svojih umetničkih kreacija po ceni od svega 60 dolara.

Neobična i iznenadna prodajna izložba je održana u njujorškom Central Parku u subotu, iz "na prepad" postavljenog improvizovanog štanda na kome su srećni prolaznici mogli da za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << simbolilčan iznos dođu do radova jednog od najmisterioznijih umetnika današnjice.

Nakon uspešno završene aukcije Benksi je na svom sajtu napisao "Juče sam u Central Parku postavio štand na kome sam prodavao svoje 100% originalna i potpisana platna sa za 60 dolara".

Kako bi pokazao kako je sve to izgledalo Benksi je napravio i video snimak u trajanju od 2,5 minuta, koji je zabeležio posetioce i kupce radova na ovoj iznenadnoj "rasprodaji". Posebnost ove akcije je i to što je za nju Benksi angažovao jednog starijeg gospodina koji je prodavao "lažne" Benksijeve radove, koji su zapravo bili originalni. Od prodaje je ukupno sakupljeno nešto preko 400 dolara, dok su neka platna koja su prodata po proceni stručnjaka vredna i preko 150.000 dolara. Tako je neki srećnik i ne sluteći, za sitniš došao do vrednog umetničkog dela ko je na umetničkom tržištu vredi pravo malo bogatstvo.

Ovo je poslednja Benskijeva akcija koji je poznat po svojoj kontoroverznosti i potrebi da s vremena na vreme uzburka javnost neobičnim potezima. Njegova poslednja "živa izložba" pod imenom "Better Out Than In: An Artist Residency on the Streets of New York, podrazumeva stvaranje novih umetničkih dela na ulicama Njujorka svakog dana.

Do sada je napravio više od 10 umetničkih dela na svojim "događajima" u Njujorku, uključujući i kamion za prevoz stoke koji je išao kroz grad i iz koga su virile plišane igračke životinja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.