Ban: Tribunali ključni za proces pomirenja

Izvor: Mondo, 10.Apr.2013, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban: Tribunali ključni za proces pomirenja

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocenio je danas u Njujorku da je pomirenje jedan od suštinskih elementa postkonfliktnog oporavka, a da je rad krivičnih tribunala od ključnog značaja za taj proces.

Na početku javne debate o radu međunarodnih krivičnih tribunala i njihovoj ulozi u pomirenju, Ban je u sedištu UN istakao da "podrška tribunalima i sudovima znači poštovanje, a ne dovođenje u pitanje njihove nezavisnosti, nepristrasnosti i inegriteta", kao i "sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << njihovih odluka".

"To takođe znači zaštiti tribunale od od onih koji žele da potkopaju nihov rad iz razloga koji su vezani više za politiku nego za pravosuđe", naglasio je Ban.

Po njegovom mišljenju, sve dalekosežniji uticaj međunarodne krivičnog pravosuđa je pozitivan trend za čovečanstvo, pa je zato čvrsto rešen da obezbedi podršku koja je tribunalima i sudovima potrebna da bi uspeli, sada i u budućnosti.

Pomirenje je jedan od "najneuhvatljivijih" uslova post-kriznog oporavka, jer je ponekad teško znati kada je društvo dovoljno sagledalo uzorke sukoba i rešilo probleme koji su iz njih proistekli, ocenio je generalni sekretar i dodao:

"Ali znamo jedno: previše često, iako su borbe prestale, pa čak i posle dosta vremena i napora, osećanja još uvek mogu biti živa a tenzije eksplodirati i na najmanju provokaciju."

Ban smatra da je sprovođenje međunarodnog krivičnog pravosuđa najpozitivnije dešavanje u međunarodnim odnosima proteklih generacija.

Pre dve decenije, podsetio je, gotovo 50 godina posle Nirnmberških procesa, međunarodna zajednica uspotavila je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, a usledilo je osnivanje Međunarodnog Krivičnog Suda, Specijalnog suda za Sijera Leone i specijalnih sudova u Kambodži i Libanu.

"Nekažnjivost za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, genocida i drugih međnarodnih zločina više nije prihvatljivo niti se tolersiše, a oni koji raspiruju mržnje i podele, bilo da su šefovi država, milicija ili pojedini vojnici i građani - sve manje imaju gde da se kriju", istakao je.

Međutim pravda, kao je dodao, nije samo stvar kažnjavanja počinilaca.

"Istorija je pokazala da dugoročan mir i stabilnost zahevaju priznanje ranijih nedeja. U Post-konfliktnim društviam traumatizovanim smrću i destrukcijom pozivanje na odgovornost može da srpeči da se takve stvari ponove. Savet bezbednosti je to podvukao uspostavljajući Haški tribunal, tribunal za Ruandu i specijalni sud za Siera Leone", zaključio je Ban.

Kako je istakao, međunarodni tribunali su takođe dali glas žrtvama i svedocima.

Ban je naveo i da se pre samo dva dana u Hagu sastao sa predsednicima MKS i tribunala i zahvalio im za njihov rad.

Debatu je otvorio predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić čiji govor možete pročitati OVDE, a nedugo posle Ban Ki Muna govor je održao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, čiji govor možete pročitati OVDE.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ban: Sačuvati međunarodno krivično pravosuđe

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Apr.2013

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izjavio je danas da se ne mogu ostvariti mir, pomirenje i razvoj bez promovisanja međunarodnog krivičnog pravosuđa i pozvao da se rad međunaronih sudova ne dovodi u pitanje. Pomaganje i podrška međunarodnih tribunala znači da se ne dovodi u pitanje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Čurkin: Negativan primer Haškog tribunala

Izvor: Press, 10.Apr.2013

On je istakao da je Rusija, kao jedan od osnivača Nirnbeškog suda, od početka podržavala mehanizme međunarodne pravde. . "Slažemo se da krivično pravosuđe i pomirenje moraju ići ruku pod ruku, ali ne možemo da prihvatimo princip odmazde po svaku cenu", rekao je ruski ambasador u javnoj debati...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.