Apeli iz Njujorka za zaštitu klime

Izvor: Deutsche Welle, 24.Sep.2014, 11:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apeli iz Njujorka za zaštitu klime

Mora se delovati – i to odmah. Bar u tome su se složili svetski lideri okupljeni u Njujorku na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi. Ipak, mnogi nisu dali nikakva opipljiva obećanja.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je, otvarajući konferenciju, pozvao svetske lidere da preuzmu odgovornost, odnosno vodeću ulogu u zaustavljanju klimatskih promena na planeti. On ipak nije kao glavni cilj konferencije istakao sklapanje obavezujućeg međunarodnog sporazuma. >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << To bi trebalo da se dogodi na velikom skupu koji je planiran za kraj naredne godine u Parizu.

U Njujorku je mnogo važnija bila simbolika. Neki šefovi vlada i država nisu došli na konferenciju. Među onima su i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i predsednici Indije i Kine.

Obama obećao veći angažman

Zato je tu bio predsednik SAD Barak Obama. U svom govoru podsetio je da su Kina i SAD države koje proizvode najviše štetnog ugljendioksida. To ih obavezuje i na posebnu, vodeću ulogu u zaštiti okoline: „Ništa neće obeležiti tako snažno ovo stoleće kao što su to klimatske promene.“ Upravo to je izgovorio predsednik koji je samo malo ranije naredio napade iz vazduha na pripadnike „Islamske države“ u Siriji.

Delovati odmah. Apeli govornika nizali su se jedan za drugim. „Ili ćemo ispisati istoriju, ili će nas ona obeležiti kao one koji treba da se stide“, poručio je prisutnima popularni glumac Leonardo di Kaprio: „Ja igram izmišljene likove koji rešavaju izmišljene probleme. Mislim da je čovečanstvo upravo na taj način do sada posmatralo klimatske promene“, dodao je Di Kaprio inače novi izaslanik UN za mir.

Slično su se izjasnili i glumac Morgan Frimen, bivši potpredsednik SAD Al Gor i nosilac Nobelove nagrade za mir i šef Svetskog saveta za klimu Rajendra Pačauri. Konferencija se tako pretvorila u seminar za motivaciju prisutnih da deluju.

Leonardo di Kaprio za govornicom u Njujorku

Retka konkretna obećanja

Konkretna obećanja šefovi vlada ipak nisu dali. Ali jesu neke firme. Ban Ki Mun je tako najavio da neke velike svetske kompanije poput Mekdonaldsa ili Kelogsa žele da oforme alijansu koja će da radi na ekološki orijentisanoj poljoprivredi. Gradonačelnici nekih milionskih metropola najavljuju smanjenje emitovanja ugljendioksida. Gubitak površina pod šumom trebalo bi da se prepolovi, a do 2030. potpuno zaustavi. Tom poslednjem navedenom cilju ipak nedostaje pristanak Brazila, gde se u slivu Amazona nalaze tropske šume koje su važno za eko-sistem čitave planete.

Nemačka obećala finansijsku podršku

Nemačka je za takozvani „Klimatski fond“ obećala milijardu dolara, a isto obećanje stiglo je i od francuskog predsednika Fransoa Olanda. Tako je iz Nemačke barem stigao novac, ako već nije kancelarka. Prisutna je zato bila ministarka za ekologiju Barbara Hendriks. Ona je najavila da će Nemačka do 2020. godine smanjiti emisiju štetnih gasova za 40 odsto u odnosu na emisiju iz 1990. godine. Više novca za zaštitu klime obećao je i odlazeći predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

Ipak, ostaje pitanje da li će sva ta obećanja biti dovoljna da se povećanje prosečne temperature na planeti zaustavi na dva stepena celzijusa. Da li je ono što je rečeno u Njujorku dovoljan odgovor na pitanje koje su postavila brojna deca putem video-poruke, a koje glasi: „Zašto? Zašto samo sedite tu i ne radite ništa?“

Nastavak na Deutsche Welle...






Povezane vesti

Apeli iz Njujorka za zaštitu klime

Izvor: Ekologija.rs, 24.Sep.2014

Mora se delovati – i to odmah. Bar u tome su se složili svetski lideri okupljeni u Njujorku na konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi. Ipak, mnogi nisu dali nikakva opipljiva obećanja...Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun je, otvarajući konferenciju, pozvao svetske lidere da preuzmu...

Nastavak na Ekologija.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.